Súlyos döntés születhet: ez rengeteg magyar sertéstartót érint

Súlyos döntés születhet: ez rengeteg magyar sertéstartót érint

Az afrikai sertéspestis (ASP) 2018-as felbukkanása óta rendkívül komoly problémát jelent Magyarországon.  A betegség nemcsak a hazai vaddisznó- és házisertés-állományt veszélyezteti, de jelentős nehézségeket ró az ágazat szereplőire, és komolyan csökkenti az ország sertéságazatának exportlehetőségeit. Jó hír azonban, hogy a hazai házisertés-állományban mindezidáig nem jutott be a vírus, és az ASP felszámolására irányuló mentesítési terv is jól halad. De mekkora problémát is jelent itthon a betegség? Mi várható a következő időszakban? Mennyire tudatosak a sertéságazat magyar szereplői? Az Agrárszektor erről kérdezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Arra a kérdésre, hogy mekkora problémát jelent most az afrikai sertéspestis az európai és a magyarországi sertéságazat számára, a Nébih szakértői közölték, hogy az afrikai sertéspestis vírusának megjelenése egy addig mentes ország területén szinte azonnal drámai hatással van annak sertéságazatára: A harmadik országok majdhogynem kivétel nélkül megtiltják a sertéstermékek fogadását a betegségben érintett országból, ám az uniós előírásokhoz való alkalmazkodás, az új intézkedések betartása és betartatása átmeneti idővel jár. Az idő múlásával a kezdeti sokkhatás enyhül, és a termelők alkalmazkodnak az új szabályokhoz, a kereskedelem pedig az új piacok felkutatásával csaknem a járvány előtti szintre tud visszaállni. Ez a folyamat zajlott le mind hazánkban, mind a többi érintett országban, még a legjelentősebb sertést és sertésterméket exportáló Németországban is.

Magyarország vonatkozásában elmondhatjuk, hogy a fertőzött területről az élő sertés kivitele 90%-ban korábban is Romániába irányult, amely ország járványügyi helyzete miatt ez most is lehetséges. A sertéstermékek unión belüli forgalmazása az előírások betartásával akadálytalanul folytatható, ráadásul a sertéságazat sikeresen alkalmazkodott a járvány okozta kezdeti nehézségekhez. Jelenleg a magas takarmány- energia- és élőmunkaerő árak okozzák a legnagyobb nehézséget az ágazatnak

- írta meg a Nébih.

Az elmúlt időszak kitöréseit és leöléseit illető kérdéseinkre a hatóság közölte, hogy Magyarországon a betegség jelenlétét kizárólag a vaddisznóállományban igazolták a vizsgálatok, járványkitörés a házisertés-állományban nem volt. Az elmúlt 12 hónapban nyolc vármegyében 580 db vaddisznó mintából mutatták ki az ASP vírust. Mivel Magyarország házisertés-állománya mentes a betegségtől, ezért ilyen okból nem került sor állatleölésre. Az elmúlt években a betegség gyanúja miatt azonnali megelőző intézkedésként 2020-ban 8117, 2021-ben 2977, 2022-ben pedig 7 db házisertés leölését rendelte el a hatóság. A későbbi vizsgálatok ezekben az esetekben sem igazolták a vírus jelenlétét. Idén ezidáig nem merült fel gyanú házisertésben. A Nébih szakértői válaszukban azt is megírták, hogy a járvány vaddisznóállományban való terjedésének lassításához és megállításához legfőbb eszköz a jelenlegi vaddisznóállomány gyérítése, az állománysűrűség drasztikus csökkentése. Ennek végrehajtására határozatban vannak kötelezve a vadászatra jogosultak. A 2020/2021-es vadászati évben 165.696 db, 2021/2022-es évben 156.176 db, 2022/2023-ban 125.464 db vaddisznót kellett kilőniük az érintetteknek.

Látható tehát, hogy a vírus megjelenése egy országban komoly következményekkel jár. De mi a helyzet a mentessé válással? Ezzel kapcsolatban a szakemberek elmondták, hogy betegségtől való mentesség elérése érdekében az országos főállatorvos 2/2021. számú határozatában kiadta Magyarország afrikai sertéspestis (ASP) felszámolására vonatkozó mentesítési tervét. Ez az utasítás minden kockázati területnek megfelelően részletesen leírja a vadászatra jogosultakra, sertéstartókra, állatorvosokra vonatkozó előírásokat. Azonban az utasítás betartása mellett is hosszadalmas folyamat lesz a teljes országmentesség elérése. Az ASP mentesítési terv részletei a Nébih portálján is elérhetőek.

A jövőre vonatkozóan Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében hat, Békés vármegyében 14 fertőzött vadgazdálkodási egység esetében javasoltuk az Európai Bizottságnak a besorolás magas kockázatúra történő javítását. Emellett Bács-Kiskun vármegyében öt, Csongrád-Csanád vármegyében pedig az összes, azaz 7 magas kockázatú vadgazdálkodási egység esetében javasoltuk a besorolás megszüntetését. Utóbbi elfogadása esetén Csongrád-Csanád vármegye újra teljesen mentessé válhat a korlátozásoktól. A csökkentéshez szükséges tanulmányt és vizsgálati anyagot megküldtük az Európai Bizottságnak, amely jelenleg annak értékelését végzi

- közölte a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kellően komolyan veszik a vírus elleni védekezést a magyar sertéstartók

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan állnak a sertéságazat magyar szereplői a járványvédelem terén, a hatóság válaszából kiderült, hogy az ASP megjelenésekor Magyarországon már évek óta zajlott a sertésállományok PRRS mentesítése, ami folyamat megkövetelte a nagyobb járványvédelmi tudatosságot. Erre épülhetett rá az ASP miatti különleges járványvédelmi intézkedések bevezetése, megtartása és megtartatása. Ennek következtében a nagylétszámú állományok járványvédelmi felkészültsége jónak mondható. A legfőbb kockázata a kislétszámú, úgynevezett háztáji állományok fertőződésének van, ahol a járványvédelmi előírásoknak való megfelelés biztosítása továbbra is fokozott erőfeszítést igényel minden érintett részéről.

A kitörések megelőzését illetően a Nébih megismételte, hogy mivel hazánk házisertés-állománya mentes a betegségtől, így nem az újabb járványkitörést, hanem a vírus állattartó telepekre való behurcolását szükséges megakadályozni. Ehhez a legjobb segítség a nagylétszámú állományoknak kötelezően előírt, a telepek sajátosságait figyelembe vevő járványvédelmi intézkedési tervében foglaltak következetes betartása és betartatása. A kislétszámú állományok esetében pedig szintén a Nébih honlapján megtalálható „Jó Sertéstartási Gyakorlat” pontjaiban foglaltak nyújtanak segítséget a védekezéshez.

A szakemberek szerint ezzel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy a vaddisznóállománnyal való közvetlen és közvetett érintkezés lehetőségét teljesen ki lehessen zárni. Ez a következő intézkedések betartásával lehetséges: 

  • megfelelően karbantartott kettős kerítés
  • külön munkaruha
  • kéz-és lábfertőtlenítés
  • zöldetetés megszüntetése
  • vadászok, idegen személyek, gépjárművek távol tartása
  • alomanyag, takarmány vaddisznótól elzártan való tárolása
  • várakozási idők betartása

A Nébih szerint az is nagyon fontos, hogy az állattartók élő sertést csak legális helyről, megfelelő kísérő iratok birtokában vásároljanak! Takarmányt is kizárólag az ellenőrzött, hivatalos forgalmazóktól szabad beszerezni.

Arra a kérdésre, hogy hol tart a betegség ellen bevethető vakcina kifejlesztése, illetve felhasználása, a hatóság elmondta, hogy jelenleg a világ számos pontján folynak ilyen irányú kísérletek. Magyarország is képviselteti magát egy munkacsoporttal ezekben a kutatásokban.

Többször kaptunk hírt biztató eredményekről, de nagy áttörésről még nem tudunk beszámolni. További nehézséget jelent a vaddisznók számára szelektív módon, szájon át adható hatásos vakcina kifejlesztése. Mindezek fényében rövid időn belül nem várható hatásos vakcina megjelenése

- írta meg a Nébih.

A magyar sertéstartók szerint nem a sertéspestis most a legnagyobb kihívás az ágazatban

Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint jelen pillanatban nem az európai ASP járványhelyzet okozza a legnagyobb kihívást a hazai sertéságazat szereplőinek, hanem az előző évi rendkívül magas takarmányalapanyag árak, az orosz-ukrán háború miatt drasztikusan megemelkedett energia árak, így a megnövekedett előállítási önköltség. Az ASP 2018. évi megjelenését követően a hazai sertéstermékpálya szereplői (állattartók, vágóhidak, élelmiszerelőállítók) alkalmazkodtak a járvány okozta korlátozásokhoz. Másrészt az Agrárminisztérium folyamatosan egyeztetett a külföldi hatóságokkal a ASP miatt bevezetett élősertés, hús-, húskészítményekre vonatkozó kereskedelmi korlátozások enyhítéséről - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a tárgyalások eredményeként több kereskedelmi partner (pl. Japán, Szingapúr, Macedóni, Montenegro, Georgia, stb.) is felülvizsgálta és enyhített a korlátozásokon. Harmadrészt az afrikai sertéspestis járvány Romániában sokkal nagyobb problémát okoz, mint hazánkban, így az elmúlt években évről évre lassan, de folyamatosan nőtt Magyarország Romániába irányuló élősertés-kivitele.

A magyar sertéságazat exportlehetősége ebben az irányban határozottan javult. A hazai felvásárlási árak stabilabbak az utóbbi fél évben, mint korábban. Azonban fontos kiemelni, hogy a hús- és húskészítmények Európán kívüli exportját továbbra is jelentősen nehezíti az ASP-járvány, annak ellenére, hogy hazánkban házi sertésben még nem került megerősítésre az afrikai sertéspestis. Ezért is kiemelkedően fontos, hogy a fertőzött területek nagysága ne nőjön, sőt ha lehetőség van rá, akkor azt csökkentse is az Állategészségügyi Hatóság

- mondta Fitos Gábor.

A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető elnöke is megerősítette, hogy a házisertés-állományban nem volt afrikai sertéspestis kitörés, az ASP-fertőzöttség Magyarországon csak vaddisznóban került megállapításra. A Nébih honlapján található információk alapján 2022. május 01-t követően a mai napig 555 vaddisznóból került kimutatásra a vírus. A szakember arról is beszélt, hogy amíg 2020-ban és 2021-ben még több száz házisertést kellett leölni a betegség gyanúja miatt, ez 2022-ben már legfeljebb csak 10 egyed lehetett.

Arra a kérdésre, hogy komolyabban veszik-e a védekezést a sertéságazat magyar szereplői a betegség ellen, Fitos Gábor úgy fogalmazott, hogy remélik és bíznak benne, hogy így van. Éppen ezzel a céllal indította el a szövetség a Sertéstelepi Minősítő Rendszert még 2020-ban. Ennek keretében egyrészt felmérték a tagjaik sertéstelepeinek járványvédelmét, másrészt javaslatot is adtak a sertéstartóknak arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedésekkel tudják tovább javítani a védekezésüket. Közel 1200 sertéstelepi audit eredményeit is figyelembe véve 2023-ban továbbképzéseket, állattartói fórumok szervezését tervezik, ahol a kritikus, országos viszonylatban gyengébb járványvédelmi pontokra kívánnnak fókuszálni, ezzel szeretnék a sertéstartók járványvédelmi tudását, ismereteit naprakésszé tenni - közölte a szakember.

Az afrikai sertéspestis hazai védekezésének két kritikus pontját látjuk: az egyik, hogy házisertés-állományban ne kerüljön megerősítésre az ASP. Ennek a kulcsa a telepek megfelelő járványvédelme. A másik fontos szempont, hogy a vaddisznóállományban a vírus terjedése lassítható, megállítható legyen. Ez utóbbiban a hazai vaddisznóállomány gyérítése a legfontosabb jelen helyzetben, mely csak a vadásztársadalom közreműködésével valósulhat meg

- emelte ki Fitos Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?