Veszélyben az idei méztermés: tehetetlenek a magyar méhészek

Veszélyben az idei méztermés: tehetetlenek a magyar méhészek

Az elmúlt napok télies időjárása, a hajnali fagyok és a hideg napok nemcsak a gyümölcstermesztők rémálmát váltották valóra, de a magyar méhészeket is közel kilátástalan helyzetbe sodorta. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a tavalyi katasztrofális év után ismét nagyon el vannak keseredve a magyar méhészek, mert eddig rendkívül kedvezőtlenül alakult számukra az év.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bross Péter elárulta, hogy az április első hetében tapasztalt éjszakai fagyok tönkretették a megpattant akácvirágok egy részét, épp úgy, mint egy évvel korábban, amikor március végén történt hasonló katasztrófa. 2020-ban a fagy 80%-os pusztulást okozott az akác első virágai között, és a szakember szerint idén is hasonló méretű kárra lehet számítani, mert nem csak az éjszakai fagy okozta a problémát, hanem az is, hogy nagyon enyhe volt a tél vége, és hamarabb megpattantak az akácrügyek. Bross Péter elmondta, hogy csak 1-2 hét múlva fogják tudni megmondani, hogy áll az akác, de a 2021-es év már most kísértetiesen hasonlít a katasztrofális előzőhöz. A szakember a problémák között felsorolta, hogy a Nyírségben -10 fokos éjszakai hőmérsékletet is mértek a napokban, a rossz idő miatt pedig Borsodban 3-4 napon tudtak csak kirepülni a méhek, és mindezeken felül még az aszály is sújtja az országot. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a magyar méhészeknek már nincsenek méztartalékai, sokan nagyon el vannak keseredve.

Az OMME elnöke elmondta, hogy tavaly minden idők leggyengébb akácméz-termését produkálta az ágazat, de ennek semmi köze nem volt a koronavírushoz. A piacokon áruló méhészek visszajelzései alapján a járvány első hulláma idején megnőtt az érdeklődés a magyar méz iránt, és emelkedett a mézfogyasztás a lakosság körében, de sajnos ez épp egy olyan évben történt, amikor rendkívül gyenge lett a termés.

Az ágazat már évek óta küzd a klímaváltozás hatásaival, hogy az enyhe telek után hideg tavaszok jönnek, és a tavaszi esőzések is rendre elmaradnak. Nyár elején aztán rengeteg csapadék esik, ami megint csak akadályozza a méhek kirepülését

- ismertette Bross Péter

Így volt ez 2020-ban is, és ez viselte meg a méhészeket, nem a koronavírus-járvány. Az Agrárszektor kérdésére a szakember azt is elárulta, hogy az ágazat is kapott a Gazdaságvédelmi Alapból, méhcsaládonként 2 ezer forint támogatást igényelhettek a méhészek. Az OMME elnöke szomorúan ismerte el, hogy az idei év ugyanúgy indul, mint a tavalyi: aszállyal, meleg februárral és hűvös tavaszi hetekkel.

A magyar méhállomány egészségét illetően Bross Péter arról számolt be, hogy átlag fölötti volt a téli veszteség, a méhek közel 20%-a elpusztult, és a megmaradt 1,2 millió méhcsalád 20%-a alkalmatlan a termelésre, csak körülbelül 700 ezer méhcsalád lenne most termelőképes Magyarországon, ha jó lenne az idő. A szakember szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a méhészek mostanra kifogytak szinte teljesen kifogytak a tartalékokból, ráadásul tavaly egésze Európában rossz volt a méztermés. Bross Péter elmondta, hogy a helyzet annyira súlyossá vált, hogy decemberben a boltok polcain megjelentek az ázsiai és ukrán importmézek, mert már nem volt elég magyar méz, ami meg volt, annak olyan mértékben felment az ára, hogy a boltok már nem vásárolták meg.

Nem igaz az, hogy a magyar mézfogyasztó megnyugodhat, mert a boltokban csak magyar méz van. Ha magyar terméket szeretne fogyasztani, akkor a legjobb az, ha közvetlenül a termelőtől vásárolja, vagy pedig ha a boltban ellenőrzi a méz származását

- mondta Bross Péter.

A 2021-es kilátásokat illetően az OMME elnöke meglehetősen borúlátóan nyilatkozott. Egyelőre úgy tűnik, idén is folytatódni fog az elmúlt évek rossz tendenciája. Bross Péter szerint a kedvezőtlen időjárás miatt az akác nagy része már most sérült, és a repcét el fogják veszíteni idén a magyar méhészek, akik egyre elkeseredettebbek. A szakember beszélt arról is, hogy az elmúlt 20-30 év sikertörténete után a méhészek tragédiaként élik meg az utóbbi éveket, és vannak olyanok is, akik a klímaváltozás és a folyamatos rossz termés miatt már azon gondolkodnak, hogy végleg felhagynak ezzel a tevékenységgel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?