Még nem késő megállítani a rovarpusztulást: itt egy tuti megoldás a kertünkbe

Még nem késő megállítani a rovarpusztulást: itt egy tuti megoldás a kertünkbe

agrarszektor.hu
Annak, hogy az ember a kertjében élő hasznos rovarokat segítse, egyik remek eszköze a rovarhotel. Többek között azért is fontos jobban odafigyelni rájuk, mert a szárazföldi rovarpopuláció rohamosan pusztul, ez pedig semmi jóra nem vezet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Rovartani Társaság szerint több mint egymillió rovarfajt ismer eddig a tudomány, ami kétszer annyi, mint az összes többi élőlényfaj együtt (beleértve tehát minden más állatot, az összes növényt, gombát és más élőlényeket), de némely kutató szerint akár tízmillió rovarfaj is létezhet. A legfontosabb szolgálatot azzal teszik az embereknek, hogy megporozzák a növényeket - írta meg a HelloVidék.

A szélporozta gabonaféléken kívül szinte az összes haszonnövényünk - a gyümölcsök, a zöldségek, az olajnövények és a dísznövények döntő többsége - az ő segítségükre szorul. Rovarok termelik a mézet, a méhviaszt, a valódi selymet. Nagyon sok állat nagyrészt vagy kizárólag rovarokkal táplálkozik, ilyen például a legtöbb énekesmadár, denevér, gyík és béka, habár a legtöbb rovart más rovarok és pókok fogyasztják el. A beporzáson kívül abban is hatalmas hasznot hajtanak, hogy eltüntetik az elhalt élőlényeket: az elpusztult állatokat, a trágyát, az élettelen növényi anyagot, köztük a kidőlt fákat is. Nélkülük a lebontást csak gombák és baktériumok végeznék.

Természetesen nem elhanyagolható tény, hogy kárt is okoznak: sok rovar növényevő, és ezek alaposan károsítják termesztett növényeket vagy a raktározott élelmiszereket. A szúnyogokkal, böglyökkel, tetvekkel, bolhákkal nemcsak hogy kellemetlen az együttélés, de ráadásul súlyos betegségeket is terjeszthetnek. A káros rovarok legfőbb ellenségei között azonban szintén rovarok találhatótak, ezek tartják kordában az egyébként elképesztő mértékben elszaporodó más fajokat.

Rájuk jár a rúd

A szárazföldi rovarpopuláció azonban nincs túl jó helyzetben: a tudósok 24%-os csökkenést mértek az elmúlt 30 évre nézve, habár azt mondják, még nincs késő változtatni ezen a trenden és megmenteni őket. A repülő fajok, többek között a pillangók állnak legrosszabbul. Az erről szóló tanulmányban a kutatók 166 hosszú távú felmérést analizálva jutottak következtetéseikre. A kinyert adatokat arra használták, hogy visszakövessék a populációk változásait 1925-ig - így állapították meg, hogy a terjeszkedő városok lehetnek az okai annak, hogy a szárazföldi rovarokból és bogarakból jóval kevesebb van napjainkban.

Míg a rovarok száma helyszínről helyszínre nagyon változó (még akár a földrajzi közelség ellenére is), a globális tendenciák egyértelmű csökkenést mutatnak. A tanulmány szerint a pillangók, szöcskék és egyéb szárazföldi fajok évről évre 0,92%-kal lettek kevesebben az elmúlt 75 évben. Ezek a számok talán nem tűnnek soknak, de lényegében 24%-kal kevesebb rovart jelent egy 30 éves periódusra vetítve, 75 év távlatában pedig 50%-ot. A kutatók szerint eredményeiket az úgynevezett szélvédő-jelenség is alátámasztja, vagyis az, hogy jóval kevesebb bogarat találunk a szélvédőkön, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt. A populáció csökkenése leginkább az Egyesült Államok és Európa egyes részein volt szembetűnő, különösen Németországban.

A HelloVidék fényszennyezéssel kapcsolatos cikkében is volt szó arról, hogy az élővilág, többek között a rovarok képtelenek alkalmazkodni a jelenséghez, ami szintén hozzájárul a pusztulásukhoz. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Gyarmathy István egy átfogó kutatás keretén belül a fényszennyezés rovarokra gyakorolt hatásait is vizsgálja. Közismert, hogy a rovarokat vonzza a fény, nem véletlen, hogy a rovarkutatás egyik eszköze a fénycsapda.

Gyarmathy István elmondása szerint kiragadott példa és aspektus, de naponta nagyjából 2 grammnyi az a rovarmennyiség, amit egy, a kutatásban használt lámpa befog. Ez nagyon kevésnek tűnik, ám ha azt nézi az ember, hogy Magyarországon 2015-ben körülbelül egymillió-háromszázezer, közvilágításban használt lámpatest volt (azóta valószínűleg még több van), és hozzáveszi azt a nagyjából 250 napot tavasztól őszig, amikor rovarmozgás zajlik, akkor kijön, hogy éves szinten több mint 600 tonna rovar vonódik ki ilyen módon a természetből. Ez így viszont már rengeteg, főleg azt is figyelembe véve, hogy egész Európában nagyon komolyan csökken a rovarok faj- és egyedszáma - mondta el a szakember.

Egy méhek nélküli világ nagyon más lenne

Ahogy a Budakeszi Vadaspark is felhívja a figyelmet az egyik friss posztjában, a rovarok népes osztályán belül is a méhek nagyon fontos szerepet játszanak a természet körforgásának megfelelő működésében. Sajnos ők is a vészesen fogyó rovarok táborát gyarapítják: populációjuk világszerte rohamosan hanyatlik, köszönhetően egyebek mellett az élőhelyeik elvesztésének, a légszennyezettségnek és a rovarölő szerek használatának. Tavaly tavasszal, a koronavírus miatti korlátozások kapcsán kiderült, hogy míg az emberek otthonaikba szorultak, a vadvilág kevésbé volt kitéve különféle beavatkozásoknak, szennyezésnek, zavarnak. Ez a vadon élő méhekre mindenképpen kedvezően hatott.

Egy méhek nélküli világ nagyon más lenne, és alapjaiban változtatná meg az emberi életet. A méhek a világon a legfontosabb beporzók: annak az ételmennyiségnek a harmadát, amit megesz az emberiség, ők termékenyítik meg, a virágzó növényeknek pedig a 80%-át. Más beporzó rovarokkal együtt hatalmas a globális gazdasági értékük.

A koronavírus miatti globális korlátozásoknak az volt az egyik legnagyobb környezeti hatása, hogy a légszennyezettség jelentősen csökkent. Ilyen körülmények között a méhek rövidebb idő alatt és hatékonyabban tudják teljesíteni a feladatukat, ez pedig segíthet az élettartamuk növekedésében is. Az autókból érkező kevesebb kibocsátás a méhek ellátásának is kedvez, ugyanis egy 2016-os tanulmány szerint a légszennyezettség jelentősen csökkenti a virágillatok erősségét és tartósságát. A szennyező anyagok lebontják a növények által kibocsátott illatmolekulákat, ezzel nehezítve, hogy a méhek megtalálják őket. A tanulmányban arról is írnak, hogy a magas ózonkoncentráció olyan kémiai változásokat okoz, amik megzavarják a méheket és akadályozzák az élelmezésüket.

A lecsökkent autósforgalom más előnyöket is tartogatott a méhek számára. Szerencsére a pusztulásukban is csökkenés volt tapasztalható, hiszen jóval kevesebben végezték a kocsik szélvédőjén.

Rovarhotel, darázsgarázs, lepkeház

Annak, hogy a kertünkben élő hasznos rovarokat segítse valaki, egyik remek eszköze a rovarhotel. A mesterségesen kialakított építményeknek az a célja, hogy optimális körülményeket teremtsen azoknak a rovaroknak, amikre a kertnek szüksége van. Méretük, kialakításuk és anyaguk nagyon sokféle lehet, főleg ha minél több rovarnak akar megfelelni. Ugyanakkor léteznek kifejezetten bizonyos fajoknak kialkított hotelek is, mint például a darázsgarázs, a méhecskehotel vagy a lepkeház.

Mi mindenre jó?

  • Némely rovar számára, amik csak az időjárás viszontagságai vagy a fény elől húzódnak be, a hotel funkcionálhat csupán átmeneti otthonként.
  • A rovarok, különösen a katicák és a pillangók, téli hibernálódási idejüket szívesen töltik a rovarhotelben, így téli szállásként is jól működik.
  • A rovarhotelben kialakított üregek fészek építésére is kiválóak. A rovarok az adott üreget kibélelik homokkal, agyaggal, vagy mohával, és így rakják le tojásaikat.
  • A korhadó növényi részekkel táplálkozó rovarok számára a rovarhotel táplálékot is jelent.

Ma már áruházakban is kapható használatra kész rovarhotelt, különféle méretekben és kivitelben. A Bauhausban 4490 és 8990 forintért is árulják, a Jyskben 1850 forintért, a Praktikerben 1499 forintért vehetőek meg, de akár online is rendelhetőek például az eMagról, ahol 6389 forintba kerül, esetleg a Tschibo online boltjából, ahol pedig 5995 forintba.

Annak, aki szívesen barkácsol, itt egy kis segítség, hogy maga is elkészíthesse otthon!

Hogyan kell kinéznie?

  • Általában ház alakú, a külső szerkezetét, vázát egy tető, egy talapzat és oldalfalak adják, amik jellemzően fából készülnek.
  • Mindenképp szükséges tetővel ellátni, hogy védve legyen a csapadéktól.
  • Ha a talapzat leér a földre, akkor röpképtelen rovarok is könnyen birtoka vehetik, ebben az esetben viszont alulról a fa átnedvesedhet és korhadásnak indulhat. Ha viszont lábakra állítja vagy felfüggesztéssel rögzíti az ember, akkor megóvhatja a felázástól, ugyanakkor lehet, hogy a szálló vendégei kevésbé lesznek sokfélék.
  • A magasabb rovarhoteleknél érdemes szinteket, emeleteket kialakítani, így jobban el lehet helyezni a töltőanyagokat. Ha a hotel köré valamilyen hálót tesz az ember, megakadályozhatja az apróbb elemek kihullását, és védi a rovarokat a madarakkal szemben.
  • A belső részek kialakításához szinte bármilyen természetes anyag felhasználható. Minél többféle anyagú és szerkezetű elemet használ fel valaki, annál többféle rovar találja meg a helyét a rovarhotelben. Ezek lehetnek lyukacsos tégla, toboz, nádszálak, ágak, kéregdarabok, tojástartó, tető- és virágcserép, dióhéj, kilyuggatott faágak, kiásott gyökerek, szalma, bambusz, kő. A megfúrt fadarabok elsősorban a méhek és darazsaknak kedveznek, a futrinkák, százlábúak, ászkarákok és sok pókfaj pedig a kövekből, gallyakból álló, labirintusszerű búvóhelyeket kedveli.

A rovarhotelt védett helyre érdemes tenni, ami se nem szeles, se nem nedves. Minél szárazabb az építmény, annál ideálisabb a rovarok számára, előnyös a déli fekvés, a fal vagy sövény előtti elhelyezés. Egy ízléses, igényes kivitelű építmény teljes joggal lehet bármely kert dísze is.

A Göcseji Múzeum videójában egy nagyon egyszerűen elkészíthető beporzó rovarhotel elkészítését látható lépésről lépésre:

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet videójában pedig amellett, hogy meg is mutatják, milyen az ideális rovarhotel felépítése, részletesen elmagyarázzák, miért fontosak:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?