Óriási veszély fenyegeti a méheket: lépni kell, különben nagy baj lesz

Óriási veszély fenyegeti a méheket: lépni kell, különben nagy baj lesz

agrarszektor.hu
Tavaly a méhcsaládok közel 50 százaléka elpusztult az Amerikai Egyesült Államokban, ami a második legnagyobb pusztulási arány mostanáig a Marylandi Egyetem és az Auburn Egyetem felmérése szerint. A kutatók szerint mindezek ellenére az amerikai méhállomány mégis „viszonylag stabil” maradt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai méhcsaládok közel fele pusztult el tavaly, ez pedig a második legnagyobb pusztulási arány a rekordok közül - írta meg a Guardian. A méhészek ugyanis a költségeket nem kímélve folyamatosan új és új méhcsaládokat hoznak létre, és így valahogy talpon tudtak maradni. A Marylandi Egyetem és az Auburn Egyetem csütörtöki felmérése szerint annak ellenére, hogy az április 1-jével zárult évben a méhcsaládok 48%-a elveszett, az amerikai méhcsaládok száma "viszonylag stabil maradt". A mézelő méhek létfontosságúak az élelmiszerellátás szempontjából, mivel az emberiség által fogyasztott növények közül több mint 100-at a méhek poroznak be, köztük a dióféléket, zöldségeket, bogyós gyümölcsöket, citrusféléket és dinnyéket. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a méhek nagymértékű pusztulását együttesen okozzák a paraziták, a növényvédő szerek, az éhezés és az éghajlati válság hatásai.

Minden évben óriásiak a veszteségek

A tavalyi 48%-os éves veszteség meghaladja az előző évi 39%-os veszteséget és a 12 éves 39,6%-os átlagot, de nem olyan magas, mint a 2020-2021-es 50,8%-os pusztulási arány - derül ki a felmérésből, amelyet a Bee Informed Partnership nevű nonprofit kutatócsoport finanszírozott és kezelt. A méhészek azt mondták a felmérést végző tudósoknak, hogy a 21%-os veszteség a tél folyamán még elfogadható, ugyanakkor a megkérdezett méhészek több mint 60%-a mondta azt, hogy a veszteségük ennél nagyobb volt.

Ez egy nagyon aggasztó  szám, amikor az Egyesült Államokban alig rendelkezünk elegendő méhcsaláddal a beporzási igények kielégítésére. Rávilágít arra a kemény munkára is, amelyet a méhészeknek kell elvégezniük, hogy minden évben újjáépítsék a méhcsaládok számát

- mondta Jeff Pettis volt kormányzati méhészkutató, az Apimondia globális méhészszövetség elnöke, aki nem vett részt a tanulmányban.

A méhcsaládok összlétszáma viszonylag stabil, mivel a nagyobb méhészek felosztják és újratelepítik kaptáraikat, új királynőket találnak vagy vásárolnak, vagy akár indítócsomagokat használnak a kolóniákhoz - mondta el Nathalie Steinhauer, a Marylandi Egyetem méhészkutatója, a felmérés vezető szerzője. Ez azonban drága és időigényes folyamat. A prognózis azonban nem olyan rossz, mint 15 évvel ezelőtt, mert a méhészek megtanulták, hogyan kell a nagy veszteségek után talpra állni, mondta a szakember.

A helyzet nem igazán romlik, de nem is igazán javul. Ez nem egy méh apokalipszis

- közölte Nathalie Steinhauer.

A nagy éves veszteségek ellenére a helyzet sokkal jobb a 2007-es évnél, amikor sok méhszakértő az irányított beporzás végét várta, mondta Jay Evans, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutató entomológusa, aki ugyancsak nem vett részt a felmérésben. Mint fogalmazott, a környezetben minden bizonnyal vannak veszélyek, a mézelő méhek azonban kitartottak. A szakember nem hiszi, hogy a mézelő méhek ki fognak halni, de szerinte mindig lesznek ilyen jellegű kihívások. Egyes kereskedelmi méhészek, akik korábban sikeresen fenntartották méhállományukat, a tavalyi évben méhcsaládjaik akár 80%-át is elvesztették, míg más méhészek jól teljesítettek - mondta Jay Evans. Jeff Pettis, akinek 150 méhcsaládja van Maryland keleti partvidékén, kevesebb mint 18%-os veszteséget szenvedett el, mondván, hogy szerves savakat használt az atkák elleni védekezésre.

A legtöbb baj Amerikában is az atkákkal van

A méhpusztulások egyik fő oka a vírusokat terjesztő Varroa atka, de a rossz időjárás és a királynőproblémák is nagy problémát jelentettek a tavalyi évben, mondta Nathalie Steinhauer. A növényvédő szerek is rontanak a helyzeten, mert a méhek sebezhetőbbé válnak a betegségekkel szemben, és kevésbé keresnek táplálékot - ismertette a szakember, hozzátéve, hogy régebben a varroa nagyszámú, például a méhcsalád 60%-át kitevő fertőzöttsége kellett ahhoz, hogy vírusproblémákat okozzon, de most már kis populációk, a méhcsaládban lévő 1-2%-os populációk is okozhatnak gondot.

További problémát jelentenek a csak egyetlen növénykultúrát termesztő tájak vagy a homogén tájak, amelyek megfosztják a méheket a tápláléktól, míg a növényvédő szerek és a szélsőséges időjárási viszonyok szintén hatással vannak a méhpopulációra. Például a szokatlanul meleg időjárás Washington DC környékén januárban - a hőmérséklet elérte a 80 fokot - néhány méhet kizökkentett a szokásos téli rutinjából. Aztán amikor ismét hűvösre fordult az idő, szenvedtek, mondta Jay Evans.

Az irányított beporzás iránti igény még akkor is növekszik, amikor a méhészeknek egyre keményebben kell dolgozniuk, hogy pótolják a veszteségeket, mondta Nathalie Steinhauer. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint az emberi táplálkozás 35%-a rovarok által beporzott növényekből származik, és a beporzás 80%-áért a méhek felelősek. A szakember kiemelte, hogy a mezőgazdasági növénytermesztés jelentős része ezekre a méhcsaládokra támaszkodik. Az a tény viszont, hogy a nagy méhészeteknek minden évben sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, hogy fenntartsák ezeket a számokat, mert teljesíteniük kell a beporzási szerződéseket, nagy stresszt jelent a méhészeknek és a méheknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?