Nagy a baj: iszonyú tempóban pusztulnak ezek az állatfajok Magyarországon

Nagy a baj: iszonyú tempóban pusztulnak ezek az állatfajok Magyarországon

agrarszektor.hu
A fajok sokszínűségének fontosságára figyelmeztet a Klímapolitikai Intézet, a becslések szerint ugyanis akár 2000 faj is kihalhat évente. Magyarországon az édesvízi élőlények vannak a legnagyobb veszélyben, itt a legdrámaibb a fajok populációjának a csökkenése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár az emberiség a Földön élő összes élőlénynek csupán 0,01 százalékát teszi ki, mára már a vadon élő emlősök közel 80 százalékát, a növényeknek pedig több mint felé kiirtotta. Vagyis a kétmilliós számot számláló fajok éves kihalásának mértéke több mint 200, bizonyos becslések szerint akár évi 2000 is lehet - mondta Balogh Jeremiás, az Klímapolitikai Intézet kutatója az InfoRádiónak. Természetesen ez nem kizárólag az ember, illetve az emberi tevékenység számlájára írható, értett egyet a Klímapolitikai Intézet kutatója, hanem az evolúció és a klímaváltozás is közrejátszhat, lásd az ausztráliai Nagy-korallzátony pusztulást, amely egyértelműen a globális felmelegedésnek köszönhető. Ugyanakkor például Afrikában már sokkal inkább a közvetlen emberi hatás a jellemző, akár a védett fajok levadászásával.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Európában, így Magyarországon is az édesvizekben a legdrámaibb a fajok populációjának a csökkenése. Hazánkban például a súlyosan veszélyeztett tokhalfélék azok, amelyek nagyon érintettek. Szinte már elő sem fordulnak az említett csoporthoz tartozó vizák vagy vágótokok, amelyek gyakorlatilag a dunai Vaskapu megépítése óta nem nagyon jönnek föl a Fekete-tengerből hazánkba. A legutóbbi viza-észlelés 1987-ben volt, tehát joggal mondható, ez a faj kipusztult Magyarország területéről - tette hozzá Balogh Jeremiás. De említhető akár a lápi póc, amely a mocsarak lecsapolása miatt fogyatkozott meg, vagy akár a madarak közül a fecskék, amik száma szintén drámaian kevés.

A szakember kiemelte, azon fajok esetében, ahol nagyon lecsökkent a populáció, mindenképp valamiféle védelmet kellene biztosítani, gondoskodva egyben a "feldúsításukról" is. De elengedhetetlen lenne az érintett fajok élőhelyének számító területek megóvása, bővítve a természetvédelmi területek nagyságát, erősítve a nemzeti parkok szerepét. A Klímapolitikai Intézet munkatársa végezetül az egyéni felelősség fontosságát is hangsúlyozta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?