Ilyet még nem láttál: fecskéknek építettek hotelt Tiszafüreden

Ilyet még nem láttál: fecskéknek építettek hotelt Tiszafüreden

MTI
A csökkenő állományú molnárfecskék és füsti fecskék megtelepedését segítő fecskehotelt adtak át hétfőn a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál a madarak és fák napja alkalmából. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eseményen elmondta: a fecskehotel átadása mellett május 31-ig hatszáz műfészket - ötszáz molnárfecskéknek és száz füsti fecskéknek készült fészket - helyeznek ki a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárút mentén, valamint a Tisza-tavat keresztező kerékpároshídon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Remélik, hogy a hétfőn átadott fecskehotelben levő 24 műfészek közötti réseket is ki fogják tölteni a fecskék, így akár meg is duplázódhat abban a fészkelőhelyek száma - jegyezte meg. Révész Máriusz hozzátette: bízik abban, hogy a hivatala által támogatott 8,6 millió forintos projekt segíti a csökkenő állományú fecskék megtelepedését. Mint rámutatott, a Tisza-tónál jelentős kerékpáros turizmus miatt a projekt jó lehetőséget ad az oda érkezők témával kapcsolatos érzékenyítésére, ezért tájékoztató táblákat is kihelyeznek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója elmondta: céljuk minél több ember bevonása a természet- és madárvédelembe. Kiemelte, hogy az ezredfordulót követő első két évtizedben felére csökkent molnárfecske- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése. A klímaváltozás fokozódásának hatására számos új szúnyogfaj és kártevő rovar érkezik Magyarországra, így a fecskék szerepe jelentősen felértékelődött, hiszen ők biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát - mondta, hozzáfűzve: emiatt közös érdek a megmaradt fecskeállomány megőrzése, a műfészkek kihelyezése és a jelenlegi fészkelőhelyek megóvása, bővítése.

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra biztatott mindenkit, hogy vegyen részt a fecskefészkeket telepítő programokban, hiszen "elképzelhetetlen az élet, a vidéki élet fecskék és fecskecsivitelés nélkül". Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen elmondta, hogy Tiszafüred önkormányzatának rendkívül fontos ez a kezdeményezés. Felidézte, hogy tavaly indították el a Fecskebarát Füred programot, amely során a közintézményekre ötven fecskefészket helyeztek ki. A programhoz egyházi óvodák, iskolák is csatlakoztak.

Ujvári Imre arról is beszámolt, hogy a többi madárfaj számára eddig már több száz madárodút helyeztek ki Tiszafüred közterületein, parkjaiban. A kivitelezések, fejlesztések pedig mindig környezet- és állatbarát módon zajlanak a városban - hangsúlyozta a polgármester.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?