Újabb csapás érte a sertéságazatot: nagyon nehéz helyzetbe kerültek a termelők

Újabb csapás érte a sertéságazatot: nagyon nehéz helyzetbe kerültek a termelők

agrarszektor.hu
Jó évet zárt 2020-ban a húsipar és a sertéságazat. A 2014 ás 2016 közötti zuhanás után 2019-ben elérte a korábbi árszintet, tavaly pedig 14 százalékos növekedést produkált egy év alatt. Januárban azonban újra esnek az árak, a sertéscomb kilója például a tavalyi 1530 forintról 1000 körülre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020-ban az egekbe szökött a sertéshús ára, a távol-keleti piacokon ugyanis hatalmas károkat okozott a sertéspestis, ezért soha nem látott mértékben áramlott oda a sertéshús elsősorban Németországból - mondta el az InfoRádiónak Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

A Németországból kiáramló sertéshús mögött piaci vákuum alakult ki, ez felemelte az európai árakat, és a Covid okozta felhalmozásra reagálva soha nem látott megrendelések érkeztek, nem volt normális a belső piac sem

 - részletezte Horváth István.

Az őszi második hullámmal járó lezárások, bezárások, a turizmus leállása azonban visszavetette a piacot. Ezt tetézte, hogy Németország vaddisznóállományában is felütötte a fejét a sertéspestis, ezért a távol-keleti országok leállították a német importot.

Nagyon nagy mennyiségű sertéshús bent maradt Európában, és ez elkezdte keresni a piacot, ennek a hatása jelenik most meg éppen. 2020 első negyedévéhez képest 2021-ben a harmadára esett vissza a malac ára, a hízóknak az ára 40-50 százalékos visszaesésben van, és a sertéshús ára is mintegy 40 százalékos visszaesésben van

 - folytatta Horváth István, aki szerint a 2020-as év "már csak emlék". Jelenleg nagyon nehéz helyzetben van az ágazat, várják a nyitást.

Abban reménykedünk, hogy a vakcinának köszönhetően is beáll egyfajta fogyasztói biztonság, a gazdaság minden területen el tud indulni, és egy kiegyensúlyozott közétkeztetés kiegyensúlyozott turizmus kihat az árakra.  

De stabilizálhatja a piacot az is, hogy Németországban tavasszal a kocalétszám jelentős csökkentését tervezik, ami az élőhús és a hús árának 20 százalékos emelkedését eredményezheti. Közben azonban itthon is fokozott óvintézkedéseket követel az állattartóktól a sertéspestis jelenléte. Az országos főállatorvos bejelentette: az afrikai sertéspestis terjedésének lassítása érdekében gyéríteni kell a magyarországi vaddisznóállományt, hogy hosszú távon mentesüljön az ország a betegségtől, és elkerülje a gazdasági károkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?