Megjósolhatatlan, mi lesz a magyar sertéságazattal: csak ebben bízhatnak a termelők

Megjósolhatatlan, mi lesz a magyar sertéságazattal: csak ebben bízhatnak a termelők

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy hét élelmiszer esetében avatkoznak be a termékek árába, azokat minden boltban vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre - ez pedig a sertéshúst is érinti, azon belül is a sertéscombot. Az ágazat eddig is nehéz helyzetben volt, az pedig egyelőre megjósolhatatlan, hogy milyen hatással lesz az intézkedés a szektorra, hiszen korábban még nem találkozhattak hasonlóval. Az Agrárszektor Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökével járt utána, hogy milyen időszak várhat a sertéságazat szereplőire.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az érintett hét élelmiszer (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó étolaj, házi sertéscomb, csirkemell és csirkefar-hát, 2,8%-os tehéntej) esetében azért is érdemes kiemelni a sertést, mert a takarmányárak elképesztő drágulása, valamint az energiahordozók árának és a munkaerő költségének emelkedés mellett az afrikai sertéspestis (ASP) is sújtja az ágazatot. A Nébih korábbi tájékoztatásából kiderült, hogy hatalmas veszteséget okoz az ASP hazai és európai jelenléte a magyar sertéságazatnak, csak 2021-ben minimum 40-45 milliárd forint árbevétel-kiesést eredményezett a vírus a magyarországi sertéstartóknak.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújts a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Mit takar az október 15-ei árszint pontosan?

A rendelkezés szerint az érintett termékek esetében a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazniuk a kiskereskedőknek. Amennyiben erre a napra vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó ismert bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. Ha a bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll. Ha a kereskedő alkalmazandó ára kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyire nagy a baj?

A sertéságazat súlyos helyzetbe került az elmúlt év során az EU minden országában, így nálunk is. Mindenki reménykedett a sertéstenyésztőknél, hogy a végbement önköltségi növekedés lassan beépül az élősertés árába, ami természetesen előbb-utóbb kihathat a fogyasztói árakra is. Mivel az ideiglenes fogyasztói ármaximáláshoz hasonló intézkedésre még nem került sor a termékpályán, így pontosan nem látjuk, hogy milyen hatások várhatók  

- fogalmazott Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Ráadásul Olaszországban Liguria és Piemont tartománybanis megjelent az afrikai sertéspestis, ami új nehézségeket hozhat az EU sertéságazatára. Mivel az ASP megjelenésére való hivatkozással a legfontosabb sertéshús importőr távol-keleti országok azonnal betiltották az olasz sertéshús bevitelét, félő, hogy az EU-n belüli átmeneti túlkínálat egy darabig még nem csökken, ami hátráltathatja a megnövekedett önköltségek az élősertés árába való beépülésének a folyamatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi lehet a mentőöv az ágazat számára?

Éder Tamás kiemelte, hogy bíznak abban, hogy az intézkedés nem akasztja meg azt a folyamatot, ami nagyjából fél éve elkezdődött: egyre több kiskereskedő vállalta, hogy csak kizárólag hazai sertéshúsokat forgalmaz. 

Bízunk benne, hogy a rendelet nem gátolja ezt a folyamatot, és azon kiskereskedő cégek, amelyek vállalásokat tettek a hazai eredetű húsok forgalmazására vonatkozóan, nem változtatnak ezen gyakorlatukon. Reméljük, hogy megmarad a kialakult partnerség, és nem fogják olcsóbb import sertéscombbal helyettesíteni a hazait. Fontos, hogy közösen át tudjuk menedzselni ezt az előttünk álló három hónapot, és az is, hogy a termékpálya szereplői között fennálló bizalmi kapcsolatok ne sérüljenek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?