A nagy szökés: majdnem 50 ezer lazac szabadult ki egy halgazdaságból

A nagy szökés: majdnem 50 ezer lazac szabadult ki egy halgazdaságból

agrarszektor.hu
Nagyjából ötvenezer lazac szökött el egy halgazdaságból hétfőn az Ausztrálihoz tartozó Tasmania szigetén. Környezetvédők szerint a lazacok komoly károkat is okozhatnak a helyi ökoszisztémában, de a halak volt tulajdonosa kételkedik benne, írja a Guardian.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A halak egy tűzeset után szabadultak ki a ketrecükből a Huon Aquaculture cég gazdaságában, írta meg a Telex. A vállalat vezetője, Peter Bender azt mondta, hogy a halak nem jelentenek veszélyt a környezetre, mert a megszökött lazacok általában hamar elpusztulnak, a fókák tápláléka lesznek, vagy pedig a horgászok fogják ki őket. Szóvivőjük, Pene Snashall egy 2018-as tanulmányra hivatkozik, ami szerint a kiszökő halak nem okoznak károkat a helyi ökoszisztémáknak, a halgazdaságban szaporított lazacok általában nem táplálkoznak az őshonos fajokkal. Ezért aztán nem is tervezik befogni az a nagyjából négykilósra nőtt lazacokat. Ez az 50 ezer hal csupán 1%-a a tenyésztett állományuknak.

Ezzel szemben Peter George, a helyi haltenyésztéssel foglalkozó szervezet elnöke azt állítja, a lazacok kiszabadulása nagyobb károkat is okozhat, mivel tápanyag jutott vissza az élelmiszerláncba. Szerinte ezért azonnali vizsgálatra lenne szükség, hogy kiderítsék, a rengeteg lazac milyen hatással van a helyi vizek élővilágára.

Ezt az álláspontot osztja Laura Kelly, az Environment Tasmania természetvédelmi szervezet képviselője. Szerinte a nemzetközi szakirodalom egyetért abban, a lazacszökések hatással vannak az ökoszisztémára. A sok új hal kiszoríthat más fajokat, ezért szerinte a vállalatnak el kéne távolítania a megszökött lazacait az óceánból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?