Váratlan fordulat: belebukott a dán mezőgazdasági miniszter a nyércparába

Váratlan fordulat: belebukott a dán mezőgazdasági miniszter a nyércparába

MTI
Benyújtotta lemondását szerdán Mogens Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter, miután törvényes rendelkezést nélkülöző utasítást adott az ország 17 milliós nyércállományának levágására a koronavírus mutációja miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mogens Jensen a Twitteren azt írta, hogy kormányzati tisztségéről történő lemondási szándékáról tájékoztatta a miniszterelnököt. A politikus azt is elmondta, tisztában van azzal, hogy nincs megfelelő támogatottsága a parlamenti pártok körében.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Pia Olsen Dyhr, a dán Szocialista Néppárttal (SF) elnöke szerint bölcs dolog volt Mogens Jensen távozása. Nem volt más kiút. Az SF a Mette Frederiksen miniszterelnök vezette kisebbségi kormány parlamenti szövetségese.
Az ellenzék szintén üdvözölte Jensen lemondását, de Frederiksen felelősségének megállapítását is felvetették, és független vizsgálatot követelnek az ügyben független.

Kristian Thulesen Dahl, a jobboldali populista Dán Néppárt elnöke szerint nem Mogens Jensennek kell egyedül viselnie a felelősséget egy olyan döntésért, amely tulajdonképpen a miniszterelnök hivatalában született. A politikus szerint Mette Frederiksennek felelősséget kell vállalnia.

A dánok kormányba vetett bizalma a nyércek kiirtására vonatkozó döntés nyomán érezhetően megrendült. Az Aarhus Egyetem felmérése szerint november közepén a megkérdezettek alig több mint fele mondta, hogy bízik a kormányban, míg júliusban ez az arány 75%-os volt.

Dániában azért akarják levágni a szőrméjük miatt tenyésztett nyérceket, mert a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az állatokban. A hatóságok november elején kezdeményezték az állomány kiirtását arra hivatkozva, hogy a megváltozott vírus embereket is képes megfertőzni, és terjedése miatt hatástalanná válhatnak a későbbi vakcinák.

Bár a kormány időközben sietve előkészített egy törvénytervezetet a nyércek kiirtásának engedélyezésére az ellenzék leszögezte, hogy nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot. Az ellenzéki pártok szerint addig ugyanis nem kezdeményezhető az egészséges nyércek levágása, amíg nincsenek tervek az ország mintegy 1100 nyércfarmjának tulajdonosai és dolgozói kártalanítására. A dán kormány keddi közlése szerint sikerült megszereznie a parlamenti támogatást a nyércek levágásához.

FRISSÍTÉS: A Dán Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság (DVFA) később közölte, hogy az összes nyércet levágták azokon a dán farmokon, amelyeken a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az állatokban. A DVFA nem árulta el, hogy mennyi állatot mészároltak le, azt azonban elmondta, hogy a gazdaságok körülbelül egynegyede, 284 farm volt érintett az irtásban. További 25 olyan farm van, ahol gyaníthatóan szintén vannak ilyen nyércek, ezeket jelenleg vizsgálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?