Riasztó számok: több száz emlősfaj pusztulhat ki a következő 80 évben

Riasztó számok: több száz emlősfaj pusztulhat ki a következő 80 évben

agrarszektor.hu
Brit, svájci és svéd kutatók szerint legalább 550 emlősfaj pusztulhat ki a 21. század végéig. A kutatók a múltbéli fajkihalások statisztikáiból vonták le a következtetéseiket. A riasztó helyzet ellenére még mindig más fajok ezrei még mindig megmenthetőek, ha az országok célzottabbá és hatékonyabbá teszik természetvédelmi stratégiáikat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Legalább 550 emlősfaj pusztulhat ki az évszázad végéig, írták a Science Advances folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban brit, svájci és svéd kutatók, akik a múltbéli fajkihalások statisztikáiból vonták le következtetéseiket. Ez alapján állítják, hogy az elmúlt évszázadokban kipusztult emlősfajok csak a jéghegy csúcsát képzik, illetve azt is, hogy az elmúlt évtizedekben kipusztult emlősfajok pusztulásáért szinte kizárólagosan az ember tehető felelőssé, írta meg a 444.hu a BBC értesülései alapján.

Tanulmányuk szerint ugyanakkor a riasztó helyzet ellenére fajok százait, ha nem ezreit is megmenthetjük a kipusztulástól, amennyiben természetvédelmi stratégiáinkat célzottabbá és hatékonyabbá tesszük. Mint írták, kutatásaik a fajok kihalásának okairól segíti is a célzott és hatékonyabb védekezési stratégiák kidolgozását.

Ebben az idő döntő tényezőnek számít, mivel minden egyes kiveszett fajjal visszafordíthatatlanul elveszítjük a Föld természettörténelmének egy egyedi részletét, mondta Tobias Andermann, a Göteborgi egyetem Globális Biodiverzitás Központjának kutatója, a tanulmány egyik társszerzője.

Andermann és kutatótársai fosszíliák vizsgálatával állította időrendbe és skálázta a közelmúlt kihalásait, majd számítógépekkel modellezte a meglévő fajok kihalását 2100-ig. Ez alapján jutottak arra, hogy a kihalási hullám gyorsulóban van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?