Rengeteg állatfaj került veszélybe: a kihalás fenyegeti őket

Rengeteg állatfaj került veszélybe: a kihalás fenyegeti őket

MTI
Kihalás fenyegeti azon fajok több mint felét, amelyeknek természetvédelmi státuszát adatok hiányában nem lehet megállapítani - közli egy tanulmány a Communications Biology című tudományos folyóiratban. Egy 2019-es ENSZ-jelentés felhívja a figyelmet, hogy közép- és hosszútávon egymillió fajt veszélyeztet a kihalás az élőhelyek elvesztése, az éghajlatváltozás, az invazív fajok és a túlzott kiaknázás miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely összeállította a veszélyeztetett fajok vöröslistáját, jelenleg 150 ezer növény- és állatfajról rendelkezik adatokkal - ezek közül mintegy 41 ezret, azaz az összes faj 28 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye - áll a közzétett tanulmányban. A kihalás veszélye a kétéltűek 41 százalékát, a cápák és ráják 38 százalékát, illetve az emlősök 27 százalékát érinti. Több ezer más faj esetében azonban az IUCN-nek nincsenek kellő adatai az érintett fajok természetvédelmi státuszának megállapításához - annak eldöntéséhez, hogy az adott faj a "kevéssé aggasztó", a "súlyosan veszélyeztetett" vagy akár a "kihalt" kategóriába tartozik-e.

A Norvég Tudomány- és Technológiai Egyetem kutatói a gépi tanulási technika alkalmazásával, egy algoritmus segítségével készítettek becsléseket 7699 olyan fajra vonatkozóan, amelyről nem állnak rendelkezésre adatok. Megállapították: a vizsgált fajok több mint felét, összesen 4336-ot fenyeget a kihalás veszélye. Ez azt jelenti, hogy a listán szereplő kétéltűek 85 és az emlősök 61 százaléka veszélyeztetett. 

Úgy látjuk, a kipusztulással fenyegetett fajok aránya a szárazföldi és a tengerparti területeken világszerte magasabb lehet, beleértve azokat a fajokat is, amelyekről nem rendelkezünk adatokkal - jelentette ki Jan Borgelt, a tanulmány vezető szerzője az AFP-nek. Az elemzés arra is enged következtetni, hogy a kockázat még nagyobb egyes olyan régiókban, amelyek gazdag és egyedülálló faunával rendelkeznek, például Madagaszkáron vagy Dél-Indiában. A tanulmány segíthet a IUCN-nak stratégiát kidolgozni az aluldokumentált fajok megmentésére - fejezte ki reményeit Jan Borgelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?