Koronavírus: az uniós sertéshús-termelést még a járvány sem tudta megakasztani

Koronavírus: az uniós sertéshús-termelést még a járvány sem tudta megakasztani

2020 márciusában az Európai Unió vágóhídjai mintegy 2 millió tonna sertéshúst állítottak elő, és 600 ezer tonna marhahúst. Ez az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest 3,3%-os növekedést jelentett a sertéshús termelésében, és egy enyhe, 0,4%-os visszaesést a szarvasmarhahús-termelés tekintetében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A számok arra utalnak, hogy az Európai Unió hústermelését nem érték el azonnal a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések, amelyeket 2020 márciusában kezdtek elrendelni és végrehajtani. Az adatok az Eurostat elemzéséből származnak.

A marhahús-előállítás látszólagos stabilitásának ellentmond az, hogy 2020 márciusában 4,3%-kal kevesebb borjút és 5,7%-kal kevesebb tehenet vágtak le és dolgoztak fel, míg a bikák és ökrök esetében egy 4,5%-os növekedés volt megfigyelhető. A levágott borjakat, bikákat és ökröket illetően az idei márciusi szint nem is a tavalyi, hanem inkább a tavalyelőtti, a 2018 márciusi szintet közelítette meg. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy amíg a tehenek és a borjak a tejgazdaságokból kerülnek a vágóhidakra, a bikákat és az ökröket csak a húsukért tenyésztik.

Az uniós számok azt is tükrözik, milyen fejlesztések történtek az egyes tagállamokban. A sertéshús-termelés 2020 márciusában az előző év azonos időszakához képest magasabb volt a fő előállító országokban, mint például Spanyolország, ahol 12,7%-os növekedés volt mérhető, Hollandia 6,1%-os növekedéssel, Németország 3,9%-os emelkedéssel, emellett még Franciaországban mértek 1,4%-os és Lengyelországban 1,3%-os növekedést az előállításban.

A tehénhús-előállítás szintjének csökkenését 2019 és 2020 márciusa között az olasz (-41,5%), a lengyel (-10,7) és a német (-6,5%) termelésben bekövetkezett visszaesés határozta meg, ami ellensúlyozta a francia (1,1%) és holland (19,8%) termelés növekedését. A borjúhús-előállítás számait nézve az látszik, hogy a vizsgált időszakban Olaszországban 10,9%-os, Hollandiában 8%-os, Belgiumban 7,3%-os és Franciaországban 5,5%-os csökkenés volt mérhető. Ami az olaszországi marhahús-előállításban tapasztalható komoly visszaeséseket illeti, ezeket nem kis mértékben befolyásolja az a tény, hogy az országban épp átalakulóban van a teljes szarvasmarha-ágazat.

(A cikkben felhasznált grafikonok az Eurostat tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?