Elkészült a felmérés: nem áll túl jól Magyarország erdőfronton

Elkészült a felmérés: nem áll túl jól Magyarország erdőfronton

agrarszektor.hu
Egy friss felmérés szerint az Európai Unió többi tagállamához képest nagyon kevés az erdő Magyarországon. Az Eurostat összeállítása alapján hazánk a lista alsó harmadában szerepel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat március 21-én, az erdők nemzetközi napján mutatta be, hogy miként alakult az erdőségek helyzete az Európai Unióban 2020-ban. Az adatok alapján tavaly 159 millió hektáron feküdtek erdők az EU-ban, ez az unió teljes területének 38%-át jelenti. 1990-hez képest a növekedés közel 10%-os volt - írta meg a 24.hu.

Az Eurostat országokra lebontva is közölt információkat, öt tagállamban az erdők az adott ország területének több mint felét fedték le. Finnországban a föld 66%-án, Svédországban 63%-on, Szlovéniában 61%-on, Észtországban 54%-on, Lettországban pedig 53%-on húzódtak erdők. A lista alján Málta szerepel 1%-kal, az országot Hollandia (10%), Írország (11%) és Dánia (15%) követi.

A felmérésben Magyarország sem szerepelt jól: az ország 22%-án találhatók erdők, ez a környező országokhoz képest is kifejezetten alacsony arány. A fent említett három országon kívül csak Cipruson (19%) kisebb az erdők aránya az EU-ban, Belgiumban Magyarországhoz hasonlóan szintén 22%-os a ráta.

Az erdők nemcsak az élővilág számára elengedhetetlenek, hanem a levegő tisztitásában és az áradások, illetve földcsuszamlások mérséklésében is fontos szerepet játszanak. A fák építési és tüzelési alapanyagot jelentenek, az erdők ráadásul a kikapcsolódást is segítik, és az egészségnek is kedveznek. Az Eurostat felmérése itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?