Elképesztő dolog derült ki a méhekről Európában: ezt sokan nem gondolták volna

Elképesztő dolog derült ki a méhekről Európában: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Már a legrégebbi koroktól kezdve Európában ismert és elismert foglalkozás volt a méhészkedés, a méhtartás. Ezek a hasznos rovarok ugyanis a melegebb és a hidegebb éghajlatokon egyaránt a növények széles skáláját porozzák be. Annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen védeni a méhpopulációkat és a mezőgazdaságot, az Eurostat felmérte, hogy hány méhcsalád található az uniós gazdaságokban. Bár a lista elején Románia, Olaszország és Görögország szerepelnek, Magyarországnak sincs miért szégyenkeznie. A magyar gazdaságokban található méhcsaládok száma alapján hazánk is az uniós lista felső részébe tartozik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023. április 5-én az Európai Bizottság a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezésre (ECI) adott válaszában kijelentette, hogy a elsődleges feladatuknak tekintik annak biztosítását, hogy a növényvédő szerek fenntartható használatáról és a természet helyreállításáról jelenleg tárgyalás alatt álló javaslatokat elfogadják, majd időben végre is hajtsák. A Bizottság elismerte, hogy a beporzók fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban, mivel kulcsfontosságúak az EU élelmezésbiztonságának biztosításában és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben. A méhek világnapja (május 20.) alkalmából az Eurostat megvizsgálta az uniós gazdaságokban található méhcsaládok számát.

Több mint 8 millió méhcsalád az uniós gazdaságokban

A méhészet az Európai Unió egész területére jellemző: a melegebb és hidegebb éghajlaton termesztett növények széles skáláját porozzák be. A méhek a hidegebb éghajlaton is képesek túlélni, mivel a kaptárakban telelnek át, és felhasználják a mézkészleteiket. 2020-ban mintegy 8,1 millió méhcsalád volt az uniós gazdaságokban. Ez a szám persze nem teljes, és csak részleges képet adhat az EU-ban található összes méhcsaládról, mivel a felmérés csak a gazdaságokban lévő méhcsaládokat regisztrálta, és egyes tagállamokban, például Németországban a méhcsaládok nem számítanak a gazdaságok részének. Emellett az összeírás arra jutott, hogy Belgiumban, Írországban, Hollandiában, Finnországban és Svédországban a gazdaságokban nem találhatóak méhcsaládok statisztikailag jelentős számban. A felmérésből az is kiderült, hogy nemzeti szinten Romániában 1,5 millió méhcsalád volt a gazdaságokban, ami több, mint bármely más uniós országban. Emellett Olaszországban és Görögországban további 1 millió méhcsaládot regisztráltak a gazdaságokban, a következő országok pedig Spanyolország (0,9 millió méhcsalád), Bulgária (0,9 millió) és Portugália (0,7 millió) voltak. Az összeírás alapján Magyarországon valamivel több, mint 444 ezer méhcsalád volt a gazdaságokban, amivel hazánk is a vizsgált tagállamok felső részébe tartozónak tekinthető.

Mely régiókat szeretik a méhek?

Az elemzésből az is kiderült, hogy régiókra (NUTS2) lebontva hol mennyi méhcsalád található a vizsgált tagállamokban. Az egy régióban található legtöbb méhcsaládot a spanyolországi Extremadura régióban (300 220) regisztrálták, ezt követte a portugál Norte régió (257 040), míg harmadik legnagyobb számot a romániai Nord-Vest régióban (250 510) regisztrálták. A legkevesebb méhcsalád a csehországi Severozápad régióban található, ahol mindössze 30 méhcsaládot regisztráltak. Csehországban egyébként az a tagállam, ahol a legkevesebb méhcsalád található a felmérés szerint.

Magyarországon a gazdaságokban a legtöbb méhcsalád, összesen 106 810 az Észak-Alföld térségében található, ezt követi a Dél-Alföld 99 150, majd a Dél-Dunántúl 80220 méhcsaláddal. A dobogóról lemaradva, a negyedik helyen Észak-Magyaország (52 870) található, ezt követi a Nyugat-Dunántúl (50 360), a Közép-Dunántúl (31 330), majd pedig Pest vármegye (21 040). A sort - érthető okokból - Budapest és környéke zárja, 2290 méhcsaláddal. (Ami amúgy még mindig több, mint Csehország teljes egésze.)

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?