Találtak egy parazitát, amelyik nem lélegzik, mégis él

Találtak egy parazitát, amelyik nem lélegzik, mégis él

agrarszektor.hu
Ideg- és izomsejtek nélküli, sejtlégzésre is képtelen egysejtű állatokat találtak francia kutatók. Jó kérdés, hogy akkor mi tartja őket életben? Az írást a Qubit oldalán találtuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rendszertanilag a csalánozók törzséhez, azon belül a nyálkaspórások csoportjához tartozó Henneguya salminicola nevű parazita az első olyan felfedezett állat, amelynek anyagcsere-folyamatai között nem szerepel a légzés - számol be róla a Qubit.  A H. salminicola DNS-éből minden más ismert állattal szemben hiányzik a mitokondriális genom,vagyis azok a mitokondriumban található gének, amelyek kulcsszerepet játszanak a sejtlégzésben - áll abban az izraeli, amerikai és francia kutatók által jegyzett tanulmányban, amely az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában (PNAS) jelent meg február 24-én.

Mi az a sejtlégzés?
A biológiai oxidáció (más néven sejtlégzés) során a sejtek bizonyos anyagok "elégetésével" képesek energiához jutni, melyet különböző életfolyamataikhoz használnak fel. A glükóz (szőlőcukor) lebontásának végtermékei a szén-dioxid és a víz, valamint a folyamat során energia is keletkezik. A sejtek az energiát az ún. ATP-molekula kötéseiben raktározzák. Az ATP → ADP + P átalakuláskor (vagyis amikor egy foszfátcsoport leválik az ATP-ről) körülbelül 30 kJ/mol energia szabadul fel (forrás: ttko.hu). Az energiatermelés központja a valódi sejtmaggal rendelkező állatokban a mitokondrium.

A kutatók szerint a parazita más nyálkaspórás rokonaihoz hasonlóan fokozatosan egyszerűsíti a genetikai összetételét. Ezek az állatok a medúzák (Medusozoa) őseivel állnak rokonságban, de mára minden felesleges dologtól megszabadultak, amire nincs feltétlen szükségük a túléléshez - így építették le az idegsejtjeiket és izmaikat is. A kutatók szerint a légzést lehetővé tevő képesség is ide tartozik. A kutatók szerint a lecsupaszított génkészlet evolúciós előnyt jelent a minél hatékonyabb reprodukcióban.

Azt ugyan még nem tárták fel, hogy légzés híján hogyan jut energiához a H. salminicola, de feltételezésük szerint más parazitákhoz hasonlóan rendelkezhet olyan speciális fehérjével, amellyel képes közvetlenül a megfertőzött gazdatestből importálni a sejten belüli energiaátvitel legkisebb molekuláris egységének tekinthető ATP nukleotidot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?