Rengeteg fertőzött állatot találtak itthon: parazita van az állományokban

Rengeteg fertőzött állatot találtak itthon: parazita van az állományokban

agrarszektor.hu
Már rendelkezésre állnak a juhtartók által beküldött, belső élősködőkre vonatkozó első két vizsgálat eredményei. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az állományok nagy része kokcidiózissal fertőzött, ám a minták legnagyobb része negatív volt mételyek tekintetében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A minták nem egyenletesen kerültek beküldésre a vizsgálat elvégzésére jelentkező laboratóriumokba. Ezt lehet természetesnek tekinteni, hiszen a laborok ismertsége, az ügyfelekkel való kommunikációja, a mintagyűjtő járatok rugalmassága, a juhtartó gazdákhoz és a beküldő állatorvosokhoz való közelsége/messzesége a preferenciák felállításához vezetett - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Az állományok nagy része kokcidiózissal fertőzött. Fontos viszont aláhúzni, hogy a minták felnőtt állatokból származnak, és az ezekből megállapított kokcidiózis nem okoz klinikai tüneteket, emiatt a felnőtt egyedek esetében nem szükséges ellene semmilyen kezelést végezni. Az állományszinten kimutatott parazita viszont jelzésértékű, és arra kell ösztönöznie a gazdákat, hogy kokcidiózis elleni megelőző intézkedéseket foganatosítson az ellési időszakban, megvédve ezzel az újszülött bárányokat.

A minták legnagyobb része negatív volt mételyek tekintetében. Ezt nagy valószínűséggel a hangyák, a csigák életmódjával és az igen száraz időjárással lehet összefüggésbe hozni. Szintén az időjárási viszonyok és a csigák, illetve az atkák jelenlétével/hiányával magyarázható az is, hogy a minták legnagyobb része negatív volt tüdőférgesség tekintetében és galandféreg-fertőzöttség tekintetében is.

A kezeléseket tekintve nem lehet elégszer ismételni a következőket:

  • A kezelést mindig egy adott állományra, a vizsgálati eredmények alapján, az állatorvossal konzultálva, a juhok kondíciója, egészségi állapota, termelési fázisának alapján kell elvégezni.
  • Mindig a lehető legkorrektebb súlymérést/becslést kell elvégezni, a választott gyógyszer használati utasítása szerinti adaggal kell kezelni úgy, hogy inkább a nagyobb egyedekhez állítjuk be az éppen használt adagolót.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?