Sokkoló előrejelzés érkezett: ez várhat az emberiségre 27 év múlva

Sokkoló előrejelzés érkezett: ez várhat az emberiségre 27 év múlva

agrarszektor.hu
A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 2023. évi harmadik rendezvényét ez év márciusában "Az antibiotikum-felhasználás csökkentése" címmel rendezte meg. Dr. Somogyi Zoltán, az Állattorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének tanársegéde azzal a sokkoló bejelentéssel kezdte Antimikrobiális rezisztencia oka, múltja, jelene és jövője című előadását, hogy előrejelzések szerint, amennyiben nem változik semmi, akkor 2050-re közel 10 millió ember fog meghalni antibiotikum-rezisztencia miatt, ami meg fogja haladni a rákos megbetegedésekben elhalálozottak számát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 Egyre több a rezisztens baktérium és egyre több azoknak a kórházi eseteknek a száma, ahol emiatt nem menthetők meg a betegek. Ha nem következik be valami csoda vagy agrárinnováció, akkor sajnos 2030-ig további növekedés várható az antibiotikum-felhasználásban, és ebben különösen nagy gondot okozhat Kína, Pakisztán, Ausztrália, Mexikó és Oroszország további fogyasztásnövekedése. Ezt pedig meg kell előzni, mert ma még elvileg megvan a lehetősége annak, hogy visszafordítsuk a jelenséget - írja a Magyar Állettenyésztők Szövetsége (MÁSZ)

A szakemberek felelőssége

Korábban egyszerűbb volt az állatorvosok helyzete, aszerint döntöttek, hogy melyik betegségre melyik antibiotikum volt jó. Ma változott a helyzet, sok esetben az adott antibiotikum közegészségügyi fontossága meghatározóbb, hiszen tudjuk, hogy az egyik legrettegettebb kórházakban előforduló fertőzést okozó MRSA-törzsek is sertésben alakultak ki, és hasonló a helyzet a kolisztin esetében is, amit a malacoknál alkalmaztunk rendszeresen, melynek következtében ma már alig használható humán esetekben a vérfertőzések kezelésénél. A felsoroltak eredményezték, hogy az Unióban rendelettel írták elő az antimikrobiális szerek használatát. Fontos a megfelelő antibiotikum kiválasztása. A kialakult helyzet miatt ugyanakkor nagy felelősség terheli azokat a háziorvosokat is, akik túl gyakran javasolnak antibiotikumos kezelést, de nem kisebb a betegek felelőssége sem, akik az előírtnál korábban befejezik az adott szer szedését, elősegítve ezzel a túlélő baktériumok rezisztenssé válását.

Fertőtlenítéssel a fertőzések csökkentéséért

Egy állattartó telep nem lehet steril, de meg lehet szakítani a fertőzési láncot, és csökkenteni lehet a csíraszámot, különös figyelemmel a biofilm-kialakulásra hajlamos (klíma, vezetékek, rácspadló, de akár bőrfelület) helyeken. Dr. Somogyi Zoltán azzal a jótanáccsal zárta előadását, hogy az antibiotikumok esetében mindenki optimalizálja, hogy mit, mennyit és mire használ.

Gyorsan terjed a rezisztencia

Dr. Filipsz István szakállatorvos, a Dunavet-B Zrt. szakmai igazgatója Az antibiotikumok csökkentésének lehetőségei című előadását azzal vezette be, hogy az iparszerű állattartás, a zöld forradalom és népességrobbanás, a szakszerűtlen és hozamfokozókénti alkalmazás, a harmadik világ recept nélküli vásárlásai, a szabadkereskedelmi szerződés, a humán és állatorvosi gyógyszergyártók szétválása és az, hogy már nem üzlet az AB-kutatás, együttesen okozták az antimikrobiális rezisztencia gyors terjedését. A cél egyrészt a nem megfelelő AB-használat visszaszorítása, és a prudens AB-alkalmazás, másrészt az alternatívák használatának elősegítése ott , ahol eddig a legintenzívebb volt a használat, a választás körül, a hizlaldába telepítéskor és a fialás utáni időszakban.

Megfelelő alternatíva alkalmazása

A megfelelő mennyiségű probiotikumok adagolása előnyös hatást gyakorol a gazdaállat egészségére. A cél, hogy a prudens AB-használat és a lehetséges alternatívák együttes alkalmazásával úgy tudjuk csökkenteni az AB-felhasználást, hogy mellette a termelési eredményeink se romoljanak. Dr. Héjja István, a Héjja testvérek Kft. tulajdonosa, az Antibiotikum-felhasználás csökkentésének telepi tapasztalatai című előadásában tájékoztatta a hallgatókat, hogy az elmúlt 80-90 évben a gyógyszeripar számos antibakteriális termékcsaládot, azon belül még több vegyületet fejlesztett ki, melyekkel el tudták érni, hogy egyre szélesebb spektrum, erősebb hatás és rezisztenciaáttörés álljon a felhasználók rendelkezésére. Az utóbbi időkben azonban egyre kevesebb valóban új hatóanyag jelenik meg, és így a rezisztencia is egyre gyakoribbá vált. A nem kellően megfontolt felhasználás miatt egyre több rezisztens, sőt multirezisztens törzs alakul ki, melyek eredménye állatorvosi vonalon, hogy az egyed/állomány nem vagy nem úgy reagál a kezelésre, mint korábban, és ami még nagyobb baj, hogy humán vonalon is megjelentek a súlyos és fatális kórházi fertőzések.

Életbevágó, hogy elemezzük és kiküszöböljük a termelési tényezők - genetika, egyészségügy, technológia, takarmányozás, munkaerő, menedzsment - hibáit, melyeket eddig antibiotikumokkal igyekeztünk korrigálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31