Itt a csodafegyver a gyümölcsösök egyik legpusztítóbb kártevője ellen

Itt a csodafegyver a gyümölcsösök egyik legpusztítóbb kártevője ellen

agrarszektor.hu
Az Oregoni Állami Egyetem kutatói találtak egy olyan rovart, amely hasznossá válhat az Észak-Amerikában és Európában feltartóztathatatlanul terjedő idegenhonos kártevő, a foltosszárnyú muslica elleni védekezés során. A kutatók által talált parazita darázsfaj nemcsak a foltosszárnyú muslica terjedésének vethet gátat, de biológiai védekezésként a rovarirtószer-használatot is csökkentheti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vaughn Walton az Oregoni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának professzora kifejtette, hogy a foltosszárnyú muslica(Drosophila suzukii) ellen azért nehéz védekezni, mivel az nagyon magas reprodukciós rátával rendelkezik, több generáció is kifejlődik belőle egy év alatt, ismertette a problémát a Farm Progress. Emiatt, rovarirtószeres kezelés esetén, folyamatosan kell alkalmazni azt a növényeken, olykor heti 2-3 alkalommal is. Ez pedig sem gazdaságilag, sem a környezetvédelmileg nem fenntartható hosszútávon. Walton professzor szerint a foltosszárnyú muslica ellen inkább biológiai növényvédelemre van szükség, mert anélkül a kártevő az országok összes gyümölcstermésének akár 10%-át is elpusztíthatja minden évben.

Foltosszárnyú muslica / Kép forrása: Getty Images

Vaughn Walton professzor és munkatársai szerint az általuk vizsgált Pachycrepoideus vindemmiae névre keresztelt parazita darázs lehet a megoldás a foltosszárnyú muslica ellen. A legtöbb parazita darázs beássa magát a gazdatestbe, belerakja a tojásait, közben pedig megöli a gazdaszervezetet. A metódussal az a probléma, hogy közben a gazdaállatnak módja van antitesteket kifejleszteni a parazita ellen. A Pachycrepoideus vindemmiae azonban más módszerrel támad. A petéit ugyanis nem a kifejlett foltosszárnyú muslicába rakja le, hanem a lárvák külső vázára, amely így nem kezd el antitesteket képezni ellene.

A kártevő elleni hatékony védekezéshez természetesen többre lesz szükség, mint pusztán csak a parazita darázsra. A tudósok szerint a megfelelő közegészségügyi állapotok, a fák gondos metszése, a csepegtetéses öntözés és más módszerek segíthetnek, de ezek csak akkor lesznek hatékonyak, ha egy teljeskörű cselekvési tervvel rendelkezünk a kártevők ellen. Így például a csepegtetéses öntözés sikeresen csökkentheti a muslicapopulációk élettartamát és reprodukciós képességeit, a gyomok elleni takarófólia pedig megakadályozhatja a muslicákat abban, hogy beássák magukat a talajba, és ott petéket rakjanak le. A tudósok mindezek mellett komolyan vallják, hogy a foltosszárnyú muslica elleni védekezésben a jövőben nagy szerepe lesz a most felfedezett parazita darázsnak. Jelenleg Walton professzor és társai több tesztet is elvégeztek az élősködő darázzsal, most arra várnak, hogy engedélyt kapjanak a darázs nagyobb tömegekben történő felhasználására. A kutatók felfedezésüket nemrég publikálták a PLOS One tudományos folyóiratba is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?