Bekeményítettek a franciák: ez sok ország gyümölcstermesztésére hatással lehet

Bekeményítettek a franciák: ez sok ország gyümölcstermesztésére hatással lehet

agrarszektor.hu
A francia kormány döntése értelmében olyan országokból sem importálható cseresznye, ahol a foszmet használata még engedélyezett. A hatóanyag engedélyét az EU 2022-ben már nem hosszabbította meg, és mostanra a készletek felhasználására rendelkezésre álló türelmi idő is letelt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság 2022/94. végrehajtási rendeletében 2022. január 24-én nem hosszabbította meg a foszmet hatóanyag forgalomba hozatali engedélyét, ami azzal járt, hogy az összes tagállamban május 1-ig visszavonták a foszmet hatóanyagot tartalmazó növényvédő szerekre vonatkozó engedélyeket, illetve a meglévő készletek felhasználására 2022. november 1-ig biztosítottak türelmi időt - olvasható a FruitVeB oldalán. Az Európai Bizottsággal folytatott konzultációjában Franciaország felkérte a Bizottságot az Európai Unió területére érkező, foszmettel kezelt cseresznye forgalomba hozatalának és értékesítésének megakadályozására, egyben közölte, hogy nemzeti védzáradékot alkalmazva nemzeti hatáskörben betiltja a hatóanyaggal kezelt cseresznye forgalmazását, pontosabban egy évre felfüggeszti az ilyen termékek forgalmazását. Hamarosan megjelenik a rendelet melléklete, amely felsorolja az érintett országokat. Az importtilalom alól kizárólag az ezekben az országokban termelt biogyümölcs kaphat felmentést.

A szerves foszforsavészterek közé tartozó foszmetet a cseresznye- és meggyültetvényekben az Európában 2009-ben megjelent, súlyos károkat okozó foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) ellen alkalmazták a gazdák, akiknek munkáját a hatóságok által egymás után kivont hatóanyagok nehezítik. Ezért Franciaországban a termelők a mezőgazdasági minisztériummal konzultálva új stratégiát dolgoznak ki a kártevő elleni növényvédelmi stratégiáról annak érdekében, hogy a francia termelők számára hatékony eszközöket biztosítsanak már a 2023-as termőévben. Az együttműködés keretében a minisztérium koordinálja egy többéves cselekvési terv kidolgozását, a cseresznyeágazat fő szereplőivel és az mezőgazdasági kutatóintézetekkel szoros kooperációban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?