Több ezer sertést öltek le a pestis miatt Magyarországon: kártalanítást kaptak a gazdák

agrarszektor.hu
Eddig összesen több mint 6000 állat megsemmisítéséről kellett dönteniük a hatóságoknak az afrikai sertéspestis (ASP) miatti járványügyi intézkedések részeként, a laboratóriumi vizsgálatok azonban egyetlen esetben sem igazolták a fertőzés jelenlétét. Az Agrárminisztérium a sertéspestis gyanúja miatt leölt állatok gazdáinak több mint hatszázmillió forintos kártalanítást ítélt meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az afrikai sertéspestis egyre több helyen bukkan fel Magyarországon, néhány hete Pest megyében kellett kibővíteni a fertőzés miatt zár alá vont területet, mivel a hatóság egy zárt vadaskert melletti szabad területen két elhullott vaddisznóban igazolta a fertőzés jelenlétét - írja a Magyar Nemzet. Decemeber elején pedig a Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki a sertéspestis vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Ez idáig csupán a vaddisznók körében mutatták ki a fertőzést, ugyanakkor a házi sertéseknél is több esetben felmerült a pestis jelenlétének gyanúja. A Nébih szakemberei 2018 áprilisa, azaz a betegség hazai megjelenése óta összesen 164 település 561 udvarában vizsgálódtak a fertőzöttségre utaló jelek miatt. Megelőző intézkedésként a hatszáz állattartó gazdaságban 6129 állat leöléséről kellett döntenie a hatóságnak.

Az Agrárminiszté­rium tájékoztatása szerint minden esetben kiderült, hogy a sertéseket nem az ASP vírusa fertőzte meg. Az állategészségügyért felelős hatóságnak ugyanakkor elsődleges feladata, hogy megelőzze a vaddisznóállományban előforduló betegség átterjedését a házisertésekre. Így a gyanúra okot adó esetekben az állatokat le kell ölni.

Eddig jellemzően olyan, kis létszámú állattartó telepeket érintett az intézkedés, ahol a biológiai biztonsági, járványvédelmi feltételek kevéssé teljesülnek, ezáltal a betegséggel szembeni veszélyeztetettségük is nagyobb. A leölt állatok gazdáit az állam teljes mértékben kártalanítja. Ennek összegét a leölt állatok forgalmi értéke alapján határozzák meg. A szaktárc eddig több mint hatszázmillió forintot ítélt oda az érintett gazdaságoknak.

Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek, ha a vaddisznók után a házisertések körében is megjelenik a betegség. A kockázat csökkentésére az országos főállatorvos mentesítési tervet dolgozott ki, voszont ahhoz, hogy az állománytól távol tudják tartani a kórt, a gazdáknak minden telepen be kell tartaniuk a szigorú járványvédelmi előírásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?