Kínában nem viccelnek: disznóknak fejlesztenek arc- és hangfelismerőt

agrarszektor.hu
Arc- és hangfelismerő rendszer, robot segítők, kamerák, szenzorok, blockchain adatkezelés. Kína ezekkel az új technológiákkal fogja felvenni a küzdelmet a mocskos, büdös sertéstelepek sztereotípiája ellen, és átalakítani a sertésiparát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Jingqishen Organic Agriculture Co. Jilin tartománybéli sertéstelepén egy speciális, fejmagasság felett rögzített 3D-s kamera fogja egyetlen gyors felméréssel megállapítani, hány sertés tartózkodik a karámban. Az új, sertésekre szabott "arcfelismerő" technológiának köszönhetően az etetésért felelős robot képest lesz minden egyes sertést precízen azonosítani, amellyel megvalósíthatóvá válnak az egyes egyedekre szabott etetési tervek.

Sun Yanchun, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalatuk együttműködött a JD Digits csapatával, hogy a sertéstelepüket egy intelligens tenyésztő rendszerré alakítsák, amely úgy működik, mint egy éjjel-nappali állatorvosi ügyelet. A hangfelismerésért felelős szenzorok rögzítik és elemzik a malacok minden röffenését, amely az egyéb begyűjtött adatokkal (mint például a testhőmérséklet vagy a táplálékfelvétel) együtt nézve előre jelezheti a disznó esetleges megbetegedését, és így a tenyésztők időben cselekedhetnek.

A kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián több előadás is foglalkozik az állattartással és az ágazatban alkalmazható innovációkkal. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Sun Yanchun elmondása szerint a cég telepein több mint 200 disznóólat szereltek fel az új intelligens rendszerrel, amelyek összességében 200 ezer sertést fognak nevelni évente, de a következő három évben el szeretnék érni az egymilliós termelést is. A statisztikák azt mutatják, hogy a fejlesztésnek köszönhetően csökkentek a kiadások, és a cég évi 18 millió jüan (2,56 millió dollár vagy körülbelül 777 millió forint) extra megtakarítással számolhat.

A precíz táplálási rendszernek köszönhetően mintegy 10%-kal kevesebb tápot kellett használniuk, csökkent a munkabérköltség és a járványszerű megbetegedések által okozott károk is jelentősen mérséklődtek. Emellett javult a sertéshús minősége, ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbá vált a tápanyagbevitel, és kevesebb gyógyszerre volt szüksége a disznóknak életük során.

A kínai Mezőgazdasági Információs Kutatóintézet nemrég kiadott jelentése szerint a mesterséges intelligenciához és a blockchain adatkezeléshez hasonló, új technológiákban megvan a lehetőség, hogy gyökerestül átalakítsák Kína sertésiparát.

A disznók egyedi azonosíthatóságának kialakítása az első lépés a telep precíziós irányítása felé. Minden sertésnek van egy azonosítója, amelyhez hozzárendelődik az egyed fajtája, súlya, a takarmányozási és ivarzási adatai. Az ól hőmérséklete, páratartalma és világítása valós időben is módosítható lesz, és a rendszer a mért adatok alapján felállít egy növekedési görbét minden egyes malacra leképezve, amely fontos segítséget jelenthet a precíziós tartás során.

Az ólakba telepített kameráknak, szenzoroknak és az IoT készülékeknek köszönhetően az ideális állapotoktól való bármiféle eltérés azonnal észlelhető lesz, és azonnal módosítani lehet a paramétereken, hogy ne történjen baj.

Ahogy az organikus és prémium minőségű ételek iránti igény egyre erősödik, a farmerek csak jól járhatnak vele, ha a sertés útja az óltól az asztalig pontosan dokumentált és visszakövethető.

A cikk eredeti nyelven a Shanghai Daily oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?