Drasztikus lépés: muszáj csökkenteni a vaddisznóállományt Magyarországon

agrarszektor.hu
Mivel az afrikai sertéspestis-helyzet a szomszédos országokban is súlyos, illetve jelentősen romlott a közelmúltban, ezért Magyarországon is indokolt a magasabb készültség bevezetése. Emellett határozott lépésekre lenne szükség, mint például a vaddisznóállomány gyérítése és ezzel együtt a tetemek begyűjtése is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon eddig 1014 bejelentett esetben 2067 afrikai sertéspestis (ASP) miatt elhullott vaddisznó tetemét találták meg, vagy lőtték ki diagnosztikai céllal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A vírus a vadállományban az ország északkeleti részén több gócban aktív, a házisertés-állományból azonban egyelőre nem történt bejelentés.

Szeptember végén a betegség átlépte a Dunát, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, egy körülkerített erdőrészen történtek az elhullások. Jelenleg úgy tűnik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a Tisza mentén, esetleg annak közvetítésével terjed a betegség.

(Rózsaszín: fertőzött terület - Piros: Magas kockázatú terület - Narancssárga: közepes kockázatú terület - Citromsárga: alacsony kockázatú terület) (Jelölők: Piros: vaddisznó; Kék: vaddisznó legutóbbi esetek; Világoskék: külföldi házisertés) (Kép forrása: Nébih)

Az ASP-helyzet a szomszédos országokban is súlyos, illetve jelentősen romlott a közelmúltban, emiatt Magyarországon is indokolt a magasabb készültség bevezetése, valamint határozott lépések megtétele. A legnagyobb terjesztési kockázatként az ember általi terjesztést kell kiemelni. Az emberek elsősorban élelmiszer-hulladékkal és a ruházatukon keresztül tudják terjeszteni a vírust.

A betegség vadállományban való jelenléte folyamatos fertőzőforrást jelent. Jelen ismeretek alapján általánosan kijelenthető, hogy ahol a vaddisznóállomány sűrűsége a 0,5 állat/négyzetkilométer alá csökken, ott a vírus lekorlátozza saját magát és végül a terjedés is megállhat. Magyarországon jelenleg átlagosan 2-2,5 állat/négyzetkilométer a vaddisznó-állomány sűrűsége. Ezért érdemi előrelépést jelenthetne az állomány gyérítése és ezzel együtt a tetemek begyűjtése. Bár az állattartó telepeken a védekezés hatékonysága elsősorban az állattartó felelősségvállalásától függ, és nem az állomány nagyságától, a járványvédelmi és állategészségügyi előírásokat a kis létszámú állományt tartóknak is fokozottan és maradéktalanul be kell tartaniuk.

Az ASP házisertés-állományba való behurcolásának legkritikusabb tényezői:

  • fertőzött, beteg állat; fertőzött élelmiszer, élelmiszer-hulladék (Ide értve még a felfőzött moslékot is!);
  • fertőzött takarmány (A zöldtakarmány etetése tilos, szemestakarmányt legalább 90 napig pihentetni kell!);
  • fertőzött alomanyag (Megfelelő hosszúságú, minimum 90 napos pihentetés szükséges!);
  • ragályfogó tárgyak, járművek, (Itt fontos a megfelelő fertőtlenítés.);
  • maga az ember (A már említett ruházat, cipő, élelmiszer-hulladék.).

Ezek azok a minimum járványvédelmi követelmények, amelyek jelentősen csökkenthetik az ASP bejutását:

1. Állatforgalmazási szabályok betartása, az állatok nyomon követhetőségének betartása

  • csak legális, TIR-ben regisztrált helyről, megfelelő állategészségügyi bizonyítványokkal rendelkező állatok vásárlása, illetve forgalmazása
  • az állatok "mozgásának" megfelelő dokumentálása, hogy amennyiben a fertőzés gyanúja felmerül, vissza lehessen követni, hogy mely állományokkal érintkezett az adott állat

2. Általános járványvédelmi intézkedések betartása (fertőtlenítés… stb.)

  • telepi zártság biztosítása, dupla kerítéses rendszerek kialakítása, illetve azok rendszeres karbantartása, ide értve a gazmentesítést is
  • főleg a telepen dolgozóknak, de a látogatóknak is külön munkaruha és lábbeli
  • kéz- és lábfertőtlenítés, valamint a járművek és munkagépek tisztítása/fertőtlenítése
  • takarmány regisztrált forgalmazótól történő vásárlása
  • állattartótelep takarítása, majd fertőtlenítése

3. Takarmányozás, almozás tekintetében az előírt pihentetés betartása

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?