Veszélyes állatok tartják rettegésben az olaszokat: készültség lépett életbe Rómában

Veszélyes állatok tartják rettegésben az olaszokat: készültség lépett életbe Rómában

MTI
A vaddisznóvadászat engedélyezését sem zárta ki Andrea Costa egészségügyi államtitkár, miután az olasz főváros északi kerületeit vörös, vagyis veszélyes zónának nyilvánították az utcákba, parkokba beköltöző vadállatok miatt, melyek a sertéspestist is terjeszthetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A római Olimpiai stadion és a Vatikán közeléig tart a vörös zóna határa, amely a város két nagy északi kerületét teljesen lefedi. Ott jelezték az utóbbi napokban a leggyakoribb vaddisznó-előfordulásokat. Az állatok egyike a családokkal teli Villa Glori parkban pénteken egy kutyáját sétáltató nőt kényszerített futásra. A hatóságok harmincöt "belépőpontot" azonosítottak, ahonnan az állatok könnyűszerrel bejutnak a lakott területre. Elrendelték ezeknek a kerítéssel való lezárását, valamint az utcákon sorakozó hulladéktárolók elszállítását, mivel azok vonzzák a táplálékot kereső vaddisznókat. A szóban forgó területen tilos a parkokban, szabadtéren pikniket rendezni.

Az egészségügyi és a környezeti tárca, valamint a római közegészségügyi vállalat egyeztetést tartott, és azonnal elkülönítettek tízmillió eurót (3,8 milliárd forint) a vaddisznóhelyzet kezelésére. Andrea Costa egészségügyi államtitkár a közrádiónak adott interjúban nem zárta ki a kilövés, vagyis a vaddisznók vadászatának engedélyezését sem, ami az állatvédők azonnali tiltakozását váltotta ki. Hangsúlyozta, hogy a vaddisznók nem csak az esetleges támadások miatt jelentenek veszélyt, hanem a sertéspestist is terjeszthetik.

A fertőzést elsőként Piemont és Liguria tartományban azonosították tavaly év végén: a két régióban mostanáig több mint száztíz állat hullott el sertéspestisben, és több tízezer, tenyésztőtelepen élő sertést is el kellett pusztítani. Liguriában márciusban enyhítették a korábban bevezetett szigorításokat, amelyek értelmében tilos volt az erdei kirándulás, gombászás is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Róma székhelyű Lazio tartományban először május 5-én azonosították a sertéspestist egy vaddisznótetemben.
A Coldiretti termelői szövetség tavaly nyáron hívta fel a figyelmet a vaddisznóállomány túlzott méretére, amely az utóbbi tíz évben a kétszeresére emelkedett, és már meghaladja a 2,3 millió egyedet. A pandémia alatt mintegy tizenöt százalékkal emelkedett az állatok száma, melyek a járvány miatti lezárások forgalommentes időszakában hozzászoktak a városi léthez, hiszen zavartalanul sétálhattak az utcákon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?