Kövérek a városi varjak, magas a koleszterinszintjük

MTI
A városi környezetben élő varjaknak, amelyek hozzáférnek emberek ételhulladékához, magasabb a koleszterinszintjük a vidéken élőknél - derítették ki amerikai ornitológusok. Andrea Townsend és munkatársai a New York államban lévő Hamilton College-ban 140 fiatal varjútól vett vérmintát koleszterinszintjük méréséhez Kaliforniában, hogy nyomon kövessék fennmaradásuk esélyeit. Kiderült: rövid távon nem befolyásolja az életben maradásukat a kövérség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hogy közvetlenül is teszteljék az emberi élelem hatásait, a kutatók New Yorkban élő varjúfiókákat rendszeresen sajtburgerekkel tápláltak és összehasonlították koleszterinszintjüket olyan madarakéval, akik a közelben éltek, de maguknak kellett gondoskodniuk táplálékukról. A sajtburgert evőknek magasabb volt a koleszterinszintjük, mint a másik csoportnak, hasonlóan ahhoz, ahogyan azt Kaliforniában tapasztalták. A kutatók kimutatták azt is, hogy a városi madarak esetében - függetelenül azok koleszterinszintjétől - nagyobb volt a halálozási arány, mint a vidéki populációkban. A National Geographic cikke szerint ennek oka lehet, hogy nagyobb eséllyel ütik el őket az autók, kerülnek a macska szájába, de az is lehet, hogy fontos momentum az, hogy életük kritikus szakaszában nem a megfelelő összetételű táplálékhoz jutottak. Egy biztos, a magas koleszterinszintű varjak kövérebbek voltak voltak vidéki társaiknál.


"A koleszterinnek vannak előnyei is, kiszolgál egy sor alapvető életfunkciót. Sejtmembránjainak fontos része és kulcsfontosságú hormonok összetevője" - idézte Townsendet az Amerikai Ornitológiai Társaság közleménye. Rövid távon egyelőre nem látni jelét annak, hogy a jól tápláltságnak lennének hátrányai a városi varjakra nézve, ám lehet, hogy egy hosszú távú kutatás felderítene a rossz táplálkozásra visszavezethető betegségeket - vélték a kutatók. "Tudjuk, hogy a túlzott koleszterinszint betegséget okoz embereknél, de nem tudjuk, hogy mit jelent a vadmadaraknál" - tette hozzá Townsend. Emiatt nem javasolja, hogy az emberek sajtburgerekkel vagy más feldolgozott élelmiszerrel kezdjék el etetni a varjakat. Ez ugyan jó mód arra, hogy kapcsolatba lépjük a természettel, de nem biztos, hogy jót tesz az állatok egészségének - hangoztatta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?