Nagyon megy a szekér: eddig harmadával több csirkehúst exportáltunk, mint tavaly

agrarszektor.hu
Idén eddig harmadával több csirkehúst szállítottunk ki az országból, mint tavaly, az összes baromfihús exportja pedig háromszorosan múlta felül a behozott mennyiséget. Igazi sikerágazatról beszélünk. A magyar termék uniós összehasonlításban rendkívül olcsónak számít, viszont kifogástalan minőségű. Tőlünk csak egyetlen ország képes alacsonyabb áron kínálni ezt a terméket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt és javult 2019 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A baromfihúsok exportja 17 százalékkal 99 ezer tonnára emelkedett a megfigyelt időszakban. Ezen belül a csirkehús kivitele 33 százalékkal 58 ezer tonnára nőtt, míg a pulykahúsé 3 százalékkal 15 ezer tonnára csökkent. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (15 ezer tonna), Ausztria (9 ezer tonna), Németország (7 ezer tonna), Szlovákia (7 ezer tonna), Franciaország (6 ezer tonna) és Ukrajna (6 ezer tonna) voltak - áll a NAIK AKI piaci jelentésében.

Magyarország baromfihúsimportja 8 százalékkal 30 ezer tonnára emelkedett 2019. január és május között az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús beszállítása 9 százalékkal 18 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 1,5 százalékkal 3 ezer tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (14 ezer tonna), Ausztriából (4 ezer tonna), Romániából (3 ezer tonna), Hollandiából (3 ezer tonna) és Szlovákiából (2 ezer tonna) érkezett.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 3,7 százalékkal 259 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 3,5 százalékkal 380 forint/kilogrammra emelkedett 2019 első harminc hetében 2018 azonos időszakához képest. A tápok ára azonban júniusban 5-6 százalékkal állt magasabb szinten, mint tavaly.

Az Európai Bizottság adatai szerint 187 euró/100 kilogramm (608 Ft/kg) volt az egész csirke uniósátlagára 2019 első harminc hetében, nem változott lényegesen az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg a magyarországi ár 2,9 százalékkal 488 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Továbbra is a lengyelek állítják elő a legalacsonyabb áron a csirkehúst. A 65 százalékos feldolgozottságú termék ára nem is kevéssel, 23 százalékkal drágább nálunk, mint Lengyelországban.

A lengyeleket  leszámítva nincs senki, aki nálunk olcsóbban termelné meg a csirkehúst egész Európában, még a románok is drágábban termelnek.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?