Egy 8000 sertéses telepen bukkant fel a rettegett vírus

agrarszektor.hu
Lengyelországban rohamtempóban folyik a kisgazdaságok bezárása. Az állománykoncentráció tempóját az afrikai sertéspestis fokozza, a biobiztonság ugyanis jellemzően sokkal jobb a nagyüzemekben, mint a háztájikban. A mostani eset azonban azt mutatja, hogy ezeket sem lehet hermetikusan elzárni a külvilágtól, és ha egyszer kitör a vírus, akkor nagyon nagy a baj.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lengyelország keleti felében, Bielsk Podlaskie mellett egy óriási sertéstartó gazdaságban bukkant fel a rettegett afrikai sertéspestis (ASP). Az ottani állategészségügyi hatóság közlése szerint 8000 állatot érint a betegség, ez az eddigi legnagyobb egyedszámot sújtó eset. Legutóbb egy 1800 sertéses gazdaságban regisztrálták a vírust ugyanebben a körzetben.


A hatóság elrendelte az állatok leölését - ami napokig eltart - és megtette a szükséges óvintézkedéseket. Sajnos az utóbbi időben többször is értékesítettek választott malacokat ebből a nagyüzemből. Az érintet gazdaságokban elkezdték az állatok átvizsgálását, egyelőre nem bukkantak a betegség tüneteit mutató egyedekre, de biztosat csak a vérvizsgálatok után lehet mondani.

Egy hosszabb, nyugodt periódus után úgy tűnik, ismét felerősödött az ASP Lengyelországban. Pedig ott eddig sem volt rózsás a helyzet: hetente 40 új esetet regisztráltak a vaddisznó-állományokban, de ez most 73-ra emelkedett, ráadásul ezzel az új esettel háromra nőtt a 2019-ben házisertés-állományban detektált kitörések száma is.

Az afrikai sertéspestisről, és arról, ez hogyan érintette az európai országokat, itt olvashat részletesen:

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?