Lesújtó hír: 50 milliárd forintos veszteség is érheti a magyar sertéságazatot

MTI
Az Európai Unió legnagyobb állategészségügyi kihívásának nevezte az afrikai sertéspestist Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa. Szerinte a magyar sertéságazatot a betegség miatt akár 50 milliárd forintos veszteség is érheti, mivel Magyarország nem szállíthat sertéshúst Japánba, Kínába és Dél-Koreába sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Japánban tárgyaló Budai Gyula hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleményben emlékeztetett rá, hogy ez a három ország a magyarországi élelmiszerek Európán kívüli legfontosabb felvevőpiacai között van. Tavaly Magyarország - első európai országként - megállapodott Japánnal a baromihús-bevitel regionalizációjáról egy járvány esetén. Ezzel nem az egész ország területéről, csak a járvánnyal fertőzött területről tiltja meg Japán a magyar baromfihús szállítását. Ezt szeretnék a sertéshúsra is kiterjeszteni, később pedig Kínával és Dél-Koreával is hasonló megállapodást szeretnének kötni, és kihangsúlyozta, hogy január 31. óta Szingapúrral is van regionalizációs együttműködése az országnak.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Budai Gyula kitért arra is: a magyar élelmiszeripari termékeknek Európán kívül Japán az első számú piaca, az oda szállított magyar élelmiszeripari termékek 90 százalékát a hús és a húskészítmények adják. A magyarországi kivitel a szigetországba 2017-ben 113 millió dollár volt, az afrikai sertéspestis miatt 2018 első 11 hónapjában 43 százalékkal, 60 millió dollárra esett vissza - tudatta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?