Kína mentette meg az egész magyar sertésszektort

agrarszektor.hu
Kína jelentősen növekvő importigényének köszönhető, hogy az utóbbi időszakban látványosan nőttek a magyar sertésfelvásárlási árak. A hazai állattartók az elmúlt időszak súlyos válsága után középtávon is kedvező piaci folyamatokra számíthatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sertésárak elmúlt hetekben-hónapokban lezajlott emelkedésével - Bulgária mellett és az elhanyagolható termeléssel rendelkezőket kivéve - Magyarországon a legmagasabb a felvásárlási ár a kontinensen. A piacon már hallani 460 forintos kilónkénti élőárakról is.

Mi zajlik a háttérben? A hazai exportadatokban is nyomon követhető, hogyan vált az európai sertéshús meghatározó piacává Kína. Az engedéllyel rendelkező magyarországi vágóhidak 2017 első három hónapjában csaknem 8 ezer tonna sertéshúst szállítottak a világ legnépesebb országába, miközben egy éve 7 ezer, 2015 első negyedévében pedig mindössze 2 ezer tonnás volt az oda irányuló kivitelünk. A tendencia az EU szintjén is látványos: a 2014. évihez képest tavaly 2,6-szeresére, 1,9 millió tonnára nőtt a Kínába irányuló sertéshús-kivitel, de egy év alatt is 63 százalékos volt a bővülés. 2016-ban az EU sertéshús exportjának 45 százalékát Kína vette meg.

A tavaly nyáron indult áremelkedések mögött is világpiaci hatások, mindenekelőtt Kína növekvő importja áll. Ez a kereslet volt az, amely az orosz embargó kitörése óta halmozódó európai készleteket kiszívta a piacról, és teret adott az áremelkedésnek. De mi történt Kínában - ahol a világ sertéshús-termelésének mintegy felét állítják elő és fogyasztják el - 2016-ban, és meddig fog tartani az áremelkedés?

Sertésfelvásárlási árak (Ft/kg):

A kínai kormány 2016-ban hirdette meg a 13. ötéves tervet a mezőgazdaságban. Ennek kiemelt része a sertésprogram. A városi népesség és a vízkészletek védelmére épülő ötéves terv nem csak technológiailag, hanem földrajzilag is átrendezi a kínai sertésszektort. A termelés észak-nyugati irányban való elmozdítása zöldmezős sertéstelepi beruházások tömegével jár, miközben lakat került az elavult, és botrányoktól, járványoktól sújtott telepekre.

A folyamat a sertésállomány jelentős (két év alatt közel 14 százalékos) csökkenésével járt. Vannak olyan tartományok, ahol 50 százalékkal esett a létszám. A kocaállomány az idén került mélypontra, de a magas sertés- és az alacsony takarmányáraknak köszönhetően lassú bővülésnek is indul. Az azonnali piaci hatás az import látványos emelkedése. A mostani áremelkedéseket jórészt ennek köszönhetjük.

Kína sertéshús mérlege (ezer egyed, ezer tonna)


Az előrejelzések szerint Kínában a tavalyi importbővülés nem folytatódik tovább, de a jelenlegi szintű bevitelre középtávon is számíthatunk. Aránya tartósan a felhasználás 3-4 százaléka körül alakulhat. Ez azért nagyon fontos a számunkra, mert ha az EU meg tudja őrizni jelenlegi, meghatározó szerepét a kínai importpiacon, akkor az stabil sertésárakat eredményezhet nálunk is.

                                                                                                                                                         Forrás: USDA

Erre számítanak Brüsszelben is, hiszen a tavalyi szintet alig 2 százalékkal meghaladó exportot prognosztizálnak 2026-ra is. Ebben persze az egyéb piacokra irányuló exportelképzelések is benne vannak, de véleményünk szerint a legnagyobb potenciált továbbra is Kína fogja képviselni.

                                                                                                                                                         Forrás: DG Agri
Mindezt annak fényében kell értékelni, hogy a világ sertéshús piaca továbbra is nagy stabilitást fog mutatni. A termelés és a felhasználás gyakorlatilag azonos szinten marad, mint ahogyan a nagy piaci szereplők körében sem várható változás.

Forrás: OECD-FAO

A világpiaci keresletet meghatározó kínai import középtávon is magas maradhat, de 2018-ban - amikor termelésbe áll az új üzemek jelentős része - ismét elérik a korábbi termelési szintet, emiatt pedig átmenetileg kissé csökken az importigényük. Ez elegendő lesz a sertésárak korrekciójához. Ám ez nem lesz hasonlítható az orosz embargó okozta áreséshez, annál jóval kisebb mértékű lesz.

Forrás: KSH + Takarék Agrár Központ előrejelzés

Ha eltekintünk az afrikai sertéspestis miatti fenyegető helyzettől, akkor a mostani keresleti és árviszonyok, valamint az, hogy várhatóan nagy visszaesésre sem kell számítani az elkövetkező években, bizakodással tölthetik el az amúgy (jogosan) igen óvatos magyar sertéstartókat. A rendelkezésre álló piaci áru szűkössége az, ami miatt a hazai árak kiemelkedtek az európai mezőnyből. Ebben fontos szerepe van annak, hogy az elmúlt években nálunk csökkent leginkább a kocalétszám.

Miközben az EU belső sertéshúsfogyasztása gyakorlatilag stagnálni fog az előttünk álló tíz évben, amennyiben az exportpiacokon továbbra is jól szerepelünk, az európai sertésárak is stabilak maradhatnak. A jövő évre szóló korrekciós előrejelzésünk figyelmeztetés arra vonatkozólag, hogy a hatékonyságnövelés és az együttműködések erősítése nem lankadhat a hazai sertésszektorban.

Fórián Zoltán
Takarék Agrár Központ
vezető agrárszakértő


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?