Óriásit ugrott az alma ára idén: kiderült, mi az oka

Óriásit ugrott az alma ára idén: kiderült, mi az oka

agrarszektor.hu
Az alma termelői és fogyasztói ára is magasabb lesz a tavalyinál az idei szezonban, és az indulóárak valószínűleg később sem fognak csökkenni. A magas árak oka, hogy gyenge termés várható, a hozam jóval kisebbnek ígérkezik a tavalyinál, ez pedig keresletivé teszi az étkezési alma piacát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A léüzemek meghirdették a léalma induló felvásárlási árát - írja a Világgazdaság. A kilogrammonkénti 34-37 forint a tavalyi szinten, illetve 2-3 forinttal az alatt van - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Még nagyon a szezon elején vagyunk, de a várható hozam máris jóval kisebbnek ígérkezik a tavalyinál, amikor pedig gyenge volt a termés, ezért nem valószínű, hogy az indulóárak később csökkennek.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az idei uniós termés a várakozások szerint ugyanakkora lesz, mint a múlt évben, vagyis 10,7 millió tonna. Magyarországon viszont a 2019-es 400 ezer tonna után csak 300-350 ezer tonnáról szólnak az előrejelzések.
Markáns különbség az is, hogy míg tavaly augusztusban, a szezon kezdetekor még volt egy-két hónapra való étkezési alma a hazai hűtőtárolókban, addig mára teljesen elfogytak a készletek - hívta fel a figyelmet Apáti Ferenc.

A sűrítménypiac a járványhelyzet idején megtorpant, mert a HoReCa-szektor leállása miatt esett a kereslet. Mégsem halmozódtak fel emiatt nagy készletek a FruitVeB alelnöke szerint, mert tavaly a gyenge termésből az átlagos sűrítménymennyiségnek csak mintegy 60 százalékát gyártották le az európai sűrítőüzemek. A piaci várakozásokat egy újabb járványhullám miatti bizonytalanság jellemzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?