Egy jó kan nagyon sok pénzt tud keresni

agrarszektor.hu
A legjobb tenyészkant is legfeljebb három évig érdemes tartani, hiszen ennyi idő alatt a legkiválóbb genetika is elavul. Márpedig sok kicsi sokra megy, ezer utódnál például sokat tud bukni a gazda a jószágokon, ha mindegyik csak 10 kilóval eszik többet a kelleténél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Biztosra ment a Vas megyében állattenyésztéssel foglalkozó Fekete József, hiszen olyan kansüldőket vitt el a közelmúltbeli hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra, amelyeket már a rendezvény előtt eladott. A minőséget a zsűri is értékelte, ugyanis a vasszécsenyi családi gazdaság négy bemutatott tenyészállatából három díjazott lett.

Egy magyar lapály kansüldővel a kiállítás nagydíját vitték el, két Hungahib-39-es kansüldővel pedig (pietrain × hampshire fajták) egy-egy első díjat nyertek, ráadásul egyikük a kiállítás legszebb kansüldője lett. Rajtuk kívül Hódmezővásárhelyre "kirándultattak" egy duroc kansüldőt is, amely másfél éve van a tenyészetben, és Kanadából importálták.

Fekete Józsefék számára ugyanakkor továbbra is a Hungahib-39-es jelenti a fő profilt, ebből értékesítik a legtöbbet. Mind a súlygyarapodása, mind a fajlagos takarmány-értékesülése fontos szempont, és az apai oldalként használt Hungahib 39-es F1-gyel, tisztavérű nagy fehérrel, vagy lapállyal kombinálva minőségi végterméket (színhúst) ad.

A díjakat egyébként nemcsak ránézésre osztogatja a zsűri, hanem komoly matematikai számítások végén jön ki a végeredmény. A bírálaton elért három pontszám átlagát megszorozzák 80-nal, majd hozzáadják a hozott TSI-pontokat (tenyészsüldő index), így alakulnak ki a helyezések. Fekete Józsefék egyetlen apró "trükköt" alkalmaznak: a gerinc mentén le szokták nyírni a jószágokat, hogy a formák még jobban mutassák magukat.

Az 5,5-6 hónapos kansüldők már most legalább 150-155 kg-ot nyomnak. A tömeggyarapodásuk 800 gramm körül alakul, és ez ráadásul életnapi, nem pedig hizlalási tömeggyarapodás, vagyis egynapos koruktól számítva ennyi. Ha csak a hizlalási időt nézzük, a súlynövekedés meghaladja a napi 1000 grammot.

A sertéseket rögtön befogják a termelésbe. Vannak olyan tenyészetek, amelyek két évig használják őket, mások akár négy évig is, vagy amíg jó az állat. Én azt mondom, hogy három év legyen a plafon, mert a genetika folyamatosan fejlődik, és akármennyire jó is ma egy kan, viszonylag gyorsan elavul, és mindig lesz jobb helyette - mondja a vasszécsenyi gazda.

Ha egy kannak 500, 1000, vagy még több utódja lesz, egyáltalán nem mindegy, hogy azok - mondjuk - 10 kilóval kevesebb takarmányt esznek meg, vagy "előbb vannak készen". Ha összeadjuk a számokat, kiderül, hogy egy kanon nagyon sok pénzt kereshetnek, vagy bukhatnak a gazdálkodók.

Fekete Józsefék a lapály fajtáknál most 16,5-es élveszületett malacszámnál tartanak, a felnevelt malacok átlaga pedig közelíti a 14-et. A hampshire-nél, pietrainnél és durocnál elsősorban arra mennek rá, hogy minimum 10 malacot neveljenek fel, hiszen csak ilyen számoknál gazdaságos az előállítás. Jelenleg 120 kocával dolgoznak: 60 lapály, 20 hampshire, 20 pietrain és 20 duroc van a telepen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?