Állatkínzás miatt rács mögé került az első sertéstartó

agrarszektor.hu
Többször is álltak már nagyüzemi állattartók, sőt állatvédők is a bíróság előtt, de komoly ítélet eddig még egyik oldalon sem született Németországban. Még a tojásbáróként elhíresült, Magyarországon is próbálkozó, bajor Stefan Pohlmann is megúszta eddig a felelősségre vonást. Most azonban fordulni látszik a kocka: meghozták az első elmarasztaló ítéletet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Állatkínzás miatt hároméves szabadságvesztésre ítélte az ulmi bíróság (Baden-Württemberg tartomány) azt az 56 éves férfit, aki merklingeni telephelyén disznókat tartott, továbbá örökre eltiltotta a haszonállatartástól. Az ítélet indoklása szerint több száz sertés pusztult el a szörnyű tartási körülmények miatt, illetve kellett az itt szerzett sérülései miatt leölni. A bíró egyenesen "ipari méretű pokolról" beszélt. Németország történetében ez az első eset, hogy egy nagyüzemi állattartót állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítéltek.

A dél-németországi telephelyen egy állatvédő civilszervezet 2016-ban készített a Stern TV segítségével felvételeket a tartási körülményekről, ezután indult el a nyomozás a sertéstartóval szemben. (A telepre való illegális behatolásért az állatvédők 100 euró büntetést fizettek.) Mint kiderült, a vádlott 1200 sertést tartott a gazdaságban, két sérült egyedet saját kezűleg vert agyon egy kalapáccsal. A két istállóban a kutricák túlzsúfoltak voltak, az állatok mortalitása pedig extrém magas a szörnyű higiéniai körülmények és a helyhiány miatt. A bíróság a feleség és a két fiú felelősségét is vizsgálta, de végül csak a családfőt ítélte el. Az illetékes állatorvost a nyomozás akadályozása miatt állították bíróság elé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az állatvédők a bíró ítéletét "történelmi jelentősségűnek" nevezték. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter is hasonlóképpen reagált: "Állatvédelmi törvényeink nemcsak afféle javaslatok a helyes magatartásra, hanem betartandó követelmények. Aki úgy bánik az állatokkal, mintha tárgyak lennének, aki hagyja, hogy borzalmas körülmények között pusztuljanak el, annak börtönben a helye!" - közölte a szakminiszter a sajtó képviselőivel, majd hozzátette:

Aki nem rendesen bánik az állataival, az nemcsak a jószágnak árt, hanem a teljes szakmának, vagyis az ágazat azon képviselőinek is, akik pedig példásan kezelik a rájuk bízott élőlényeket."
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?