Fazekas emeli a tétet: 7 millió disznó kell

agrarszektor.hu
Belátható időn belül 7 millióra kell növelni a hazai sertésszámot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint. A 2012-ben elfogadott sertésstratégia eredményének tulajdonítja, hogy 2014 végére a korábbi 3 millióról 3,2 millióra bővült az állomány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2012-ben elfogadott sertésstratégia eredményének tudható be, hogy a korábbi 3 millióról tavaly év végére 3,2 millióra nőtt a sertéslétszám - hangoztatta az MTI szerint Fazekas Sándor az OMÉK sertéskonferenciáján. Szerinte a cél az, hogy belátható időn belül 7 milliós sertésállomány legyen.

A növekedés érdekében a kormány 2013-ban 1,6 milliárd, míg 2014-ben és 2015-ben 1,4 milliárd forintot fordított a sertéságazatot érintő, korábban elhanyagolt közösségi területek - így a sertéshúst népszerűsítő közösségi marketing program, vagy az ágazati kutatás-fejlesztés - finanszírozására. Emellett a sertéshízók után fizetett állatjóléti támogatás a 2010-es 6 milliárd forintról, az idénre 8,5 milliárd forintra nőtt, tavasszal pedig elindították a kocák után járó állatjóléti támogatási programot 8,6 milliárd forintos keretösszeggel. Összességében így 2015-től 17,1 milliárd forint jut nemzeti forrásból a sertéságazatot érintő állatjóléti támogatásokra, míg a sertéstartók által (is) igénybe vett támogatások közül az állatbetegségek megelőzésére és leküldésére 8,5 milliárd, állati hulla-ártalmatlanításra pedig 3,6 milliárd forintot szánnak az idén.

Szeptember elsején Herceghalomban létrejött a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ). Az új szervezet megalakulását Horváth István miniszteri biztos, az MSTSZ elnöke jelentette be. A földművelésügyi miniszter és az MSTSZ elnöke stratégiai megállapodást írt alá a szaktárca és az új szervezet együttműködéséről.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?