Terbutilazin mentesen is van jó megoldás? Igen!

Terbutilazin mentesen is van jó megoldás? Igen! (x)

PR
Átalakulóban a kukorica gyomirtása: hatóanyag-kivonások, dóziscsökkentések, technológiai változások, integrált növényvédelmi szemlélet előtérbe kerülése árnyalja a korábban bevált gyomirtási választásokat. Emellett új biológiai kihívások nehezítik a termelő dolgát: felgyorsult gyomflóraváltozás, elmosódó életformák, felborult csírázásbiológiai sajátosságok, robbanásszerűen felszaporodó egyszikűek, kiszelektálódó fajok, megváltozott biotípusok, rezisztens egyedek megjelenése okoz komoly fejtörést.

Az európai szabályozásoknak köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkezett a kukorica gyomirtása. A stratégiai fontosságú triazin csoport kapáskultúrákban használható utolsó képviselőjeként ismert terbutilazin felhasználása a 2022-es szezontól a európai uniós előírásoknak megfelelve Magyarországon is korlátozás alá esik. Terbutilazin tartalmú készítményt háromévente egyszer lehet felhasználni ugyanazon a területen, változatlanul a termékek szokásos engedélyezett dózisában. Az a termelő, aki 2023-ban napraforgóban vagy kukoricában terbutilazin tartalmú készítményt használt (Gardoprim Plus Gold, Lumax, Calaris Pro vagy Calaris Professional) jelenlegi állásfoglalás szerint legközelebb 2026-ban használhat ilyen készítményt.

Tekintsük át a rendelkezésre álló készítményeket terbutilazin tartalmukat tekintve:

A Syngenta az új kihívásokra választ adva az alábbi megoldásokat kínálja terbutilazin mentesen:

Camix Pro

A Camix Pro méltó helyettesítő terméke a terbutilazin tartalmú Lumaxnak azokban az években, amikor terbutilazin mentesen kell megoldanunk a kukorica alapgyomirtását.

A Camix Pro a Syngenta új alapgyomirtó szere kukoricában.

A technológia két készítményt tartalmaz, a preemergensen és korai posztemergensen is kijuttatható Camixot, ami a mezotrion és az S-metolaklór* gyári kombinációja folyékony formulációban, illetve a Peaket, ami proszulfuron hatóanyagú vízoldható granulátum.

Kezelés időzítése

Korai posztemergensen: Camix 3,0 l/ha + Peak 20 g/ha + FixPro (nemionos nedvesítő szer) 0,1 l/ha dózisban (a gyomok kelése után)

A magról kelő egyszikű gyomok – kakaslábfű, muhar fajok, köles – tömeges kelésekor, legkésőbb azok 1–3 leveles fejlettségekor.

PeakNik – bármit, szabadon

A PeakNik egy kereskedelmi gyűjtőcsomag, melynek a tartalma:

  • 5 liter Milagro Plus
  • 100 g Peak 75 WG
  • 2,5 l Eucarol Plus– olajos nedvesítő szer

A felhasználás időpontjának meghatározásánál az egyszikű gyomfejlettséget kell figyelembe venni, de a kukorica fejlettsége nem haladhatja meg a 6 leveles állapotot. A készítmények a kukorica kelése után 1,0–1,2 l/ha Milagro Plus + 20 g/ha Peak + 0,5 l/ha Eucarol Plus nedvesítőszer dózisban, állománykezelésre használhatók. A kijuttatás a rizómáról hajtó fenyércirok 10–20 cm-es fejlettségekor, a magról kelő egyszikűek 1–3, magról kelő kétszikűek 2–4 leveles állapotában történjen. A mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a kombinációra.

Elumis Bang - Nyoma sincs az évelőknek!

Az Elumis Bang, a Syngenta prémium kukorica gyomirtó szer ajánlata minden kihívásnak eleget tesz.

Összetétel és dózis: Elumis 1,67–2,0 l/ha + Banvel 0,5–0,6 l/ha + FixPro 0,1 l/ha. A csomag 5 vagy 6 ha kezelésére elegendő. Amennyiben évelő fenyércirok fordul elő a területünkön, a 2,0 l/ha Elumis kijuttatása a megfelelő.

A kombináció a dikamba tartalom miatt a kukorica 6 leveles állapotáig használható. A készítmény kiváló tartamhatással rendelkezik az egy- és kétszikű gyomok ellen is. Egy- vagy kétmenetes gyomirtás is végezhető a csomag használatával.

Tóth Csantavéri Szilvia fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.

*S-metolaklór tartalmú termék értékesítése 2024. június 11-ig, felhasználása 2024. július 23-ig lehetséges.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?