Ősziárpa-betegségekre  van egy jó (legjobb)  megoldásunk…

Ősziárpa-betegségekre van egy jó (legjobb) megoldásunk… (x)

PR
A tavalyi év az őszi árpa növényvédelmi szempontjából rendkívül szélsőségesen kezdődött. A kora tavaszi időszakban az enyhe tél hatása nagyon meglátszott az ősziárpa-táblákon. Gyakorlatilag az árpa ismert kórokozói egyszerre voltak jelen az állományokban. Az ősziárpa-táblákat járva megfigyelhetjük, hogy a helyzet korántsem ideális most sem. A csapadékban gazdag ősz kedvezett a kórokozók felszaporodásának, és előfordulhatott, hogy bizonyos területeken védekezésre is volt szükség, hogy elkerüljék a járványszerű tünetmegjelenést.

Hűvösebb a jelenlegi tél, mint a korábbi években, de a figyelmünk nem lankadhat, hiszen még mindig nem volt tartós, szélsőséges fagy, hogy kellő mértékben gyérítse az áttelelő kórokozókat. A kitavaszodást követően figyeljünk oda az állományok állapotára, és ha szükséges megelőző jelleggel védekezzünk, ha kialakulnak az ideális feltételek a kórokozók terjedéséhez a fertőzés folyamat villámgyorsan lejátszódik és a tünetek futótűzként terjednek a táblákon. A korai megelőző védekezés, időjárástól függően, biztos alapot ad az év további részére. Egy korai védekezés, hosszú hatástartammal, hosszú időszakra védelmet biztosít az állománynak, ami termésmennyiségben és -minőségben is jelentkezik aratáskor. A zavartalan fejlődés mindig jobb eredményt is jelent. Az árpában megjelenő kórokozók elleni felhasználható készítményekkel kapcsolatban több információt tudhatnak meg a https://www.syngenta.hu/kalaszos-gombabetegsegek-es-vedekezesi-javaslatok oldalon.

Ebben tudja a Syngenta terméke, az Elatus Era a segítséget nyújtani. Korai védekezéshez ideális, hiszen hosszú hatástartammal rendelkezik a hatóanyagainak köszönhetően. A két hatóanyag, a solatenol (benzovindiflupyr) és a protiokonazol biztosítja a széles hatékonyságot, illetve a hosszú védelmet. Fontos odafigyelni a kijuttatás körülményeire, mivel triazol típusú hatóanyagok alacsony hőmérsékleten (10–12 Celsius alatt) nem érik el a kívánt hatékonyságot.

Az Elatus Era dózisa 0,5–1 l/ha között választható. A rugalmas dózisnak köszönhetően az árpa fejlettségi állapotához és a zöldtömeghez igazíthatjuk. A késői vetésű állományban a fertőzési nyomástól függően 0,5–0,75 l/ha megfelelő védelmet biztosít az állománynak. Fejlettebb nagy zöldtömegű árpában inkább a 0,8–1 l/ha magasabb dózist javasoljuk. A javasolt dózisok választása kulcsfontosságú a siker érdekében. Mindig szem előtt kell tartanunk a körülményeket, hiszen több hónapra előre kell gondolkoznunk.

Fontos kiemelni a hatékonyság mellett, hogy a készítmény a hatóanyagainak köszönhetően egyedülálló élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással rendelkezik. Sok helyről kaptuk a visszajelzést, hogy zöldítő hatása egyedülállóan látványos.

A zöldnek új fokozata az „Elatus zöld”

A termékkel kapcsolatos további szakmai tartalmakat keressenek a Syngenta Magyarország honlapján: a www.syngenta.hu oldalon.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?