Talajból támadó új kórokozók

Talajból támadó új kórokozók (x)

PR
A talaj egy fizikai, kémiai és biológiai közeg, ami növényvédelmi szempontból különös fontossággal bír. A talaj a legtöbb fertőzés kiindulási helye, hiszen gyommagtartalma a gyomosodást határozza meg, a legtöbb kórokozó a talajból kiindulva fertőz és a kártevők egy része a talajban él vagy itt telel át. Az éghajlat-melegedés kedvez a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és elterjedésének. Ezek a kórokozók a talajban élnek és onnan fertőzik a növényeinket.
Aflatoxinos kukorica (Fotó: Hechta Kft.)Aflatoxinos kukorica (Fotó: Hechta Kft.)

Első ilyen nagy arányú fertőzés a 2021-ben kukoricában fellépő aflatoxin probléma volt, amit a fekete penész (Aspergillus flavus) okozott. A gomba a talajban telel át és onnan fertőzi meg a gabonaféléket és a fűszernövényeket. Kukoricában virágzáskor a bajuszon keresztül a szemekhez jut. A szemekben a gombafonalak aflatoxint termelnek, melyet ezután már a terményből eltávolítani nem lehet, így ez a kukorica felhasználásra alkalmatlanná válik.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) ami a napraforgót, a szóját, a kukoricát és a cukorrépát károsítja. A fertőzés főleg azzal vált ismerté, hogy 2023-ban az alföldi cukorrépa területekről több, mint 500 hektár répát pusztított ki. A fertőzés a talajban, vagy fertőzött növényi maradványokon áttelelő gombaképletekből indul ki, amelyek először a gyökereket támadják. A gomba közvetlenül hatol be a növénybe. A fertőzés szikleveles kórtól kezdve bármelyik növekedési fázisban bekövetkezhet. A tünetek viszonylag későn észlelhetőek a fertőzést követően. A növény hirtelen lankadni kezd, majd hervadás lép fel és a levelek pusztulni kezdenek. A szár epidermisze felreped, lehámlik és jellegzetes hamuszürke színű lesz. A tünet a szár szétvágásával könnyen azonosítható, mivel a bélrész a nagyszámú mikroszklerócium mennyiségtől úgy néz ki, mintha mákkal szórták volna tele és erőteljesen zsugorodik.

Macrophomina cukorrépában (Fotó: Dr. Dávid István)Macrophomina cukorrépában (Fotó: Dr. Dávid István)

Ezen fertőzések ellen védekezni kémiai szerrel nem lehetséges. A talajban, biológiai készítményekkel az áttelelő képletek gyérítésével lehet a fertőzés mértékét csökkenteni. A Bacillus subtilis baktérium faj olyan antibiotikumokat termel, amelyek a talajból fertőző növényi kórokozók növekedését gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). A Bacillus subtilis ezen tulajdonságát nagyon jól használhatjuk többek között a Fuzárium fajok talajból történő fertőzésének csökkentésére kalászosokban és borsóban, az Aspergillus fajok visszaszorítására kukoricában, a gyökérfekély visszaszorítására cukorrépában, a verticílliumos tőrothadás ellen kertészeti kultúrákban (dinnye, paprika, paradicsom) és a hamuszürke szárrothadás ellen napraforgóban, szójában és cukorrépában.

Teljes felületkezelés esetén táblaszinten gyérítjük a kórokozó képleteit. Ekkor a készítményt a vetés előtt szórjuk ki és dolgozzuk be. A Biofil® Talajőr Bacillus subtilis baktériumspórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák nagyon ellenállók, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktérium termék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is. AÖP: 2 pont.

Sorkezeléssel, az Amalgerol® Starter Protect alkalmazásával a növényeinket védjük meg a fertőzéstől. Ekkor táblaszinten nem gyérítettük a gombák áttelelő képleteit, de a növény gyökere körül nagyobb koncentrációban juttattuk ki a készítményt. Az Amalgerol® Essence a gyökérzónához juttatva serkenti a gyökérfejlődést. A készítmény a növény gyökerén élő mikorrhiza gombák szaporodását segíti elő. A növény számára a minél erősebb mikorrhizáltság az előnyös, ugyanis a talajban szétterjedt gombamicélium távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni. A készítmény tápelemtartalma startertrágyaként tápanyagot biztosít a növények kezdeti fejlődéséhez. A készítményt 15 kg/ha dózisban, sorkezeléssel, a vetéssel egy menetben, a vetőgépen található mikro­granulátum adapterrel kiszórva alkalmazható. AÖP: 2 pont.

Facebook - YouTube

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?