GeoP-Mobil – nálunk van a kulcs a talaja foszforkészletéhez

GeoP-Mobil – nálunk van a kulcs a talaja foszforkészletéhez (x)

PR
A GeoP-Mobil talajoltó kizárólag hazai talajokból származó egy- és kétszikű kultúrnövények gyökereiről izolált törzsek alkotják, tehát a külföldi eredetű baktériumkészítményekkel szemben a hazai talaj- és éghajlati környezethez, illetve növénykultúrákhoz adaptálódtak.

A foszfor a nitrogént követően a második legfontosabb tápelem a növények számára és ez az egyetlen elem, melynek vegyületei szinte az összes anyagcsere-folyamatban szerepelnek. Ilyen folyamatok a fotoszintézis, légzés, az energiaközvetítő és -átalakító anyagcsere-folyamatok. A foszfor továbbá fontos építőeleme számos sejtalkotó vegyületnek: a foszforproteideknek, foszfolipideknek, illetve a sejthártyáknak (membránoknak), a tonoplaszt, plazmalemma-, kloroplaszt-membránoknak, amelyek a sejtek szerkezetét alakítják ki és elrendeződését biztosítják.

A talajok általában 0,04–0,1%, azaz csak a felső 20 cm-es rétegre számolva mintegy 1000–3000 kg/ha foszfort tartalmaznak. Az ásványi eredetű foszfor egy része a talaj­oldat útján beépül a növénybe, majd annak elhalása után szerves anyaghoz kötötten (mint pl. nukleoproteidek, lecitin, fitin) kerül vissza a talajba. Így a talajban a szervetlen és a szerves fázisokhoz kötött P együtt van jelen, de általában az utóbbiak részaránya nagyobb.

A foszfor bármely előfordulási mód esetén is foszfátion formákban van jelen a talajokban, s azok mind a szervetlen, mind a szerves komponensekkel igen erős kötést létesítenek. Ebből eredően a foszforhordozó fázisok oldhatósága kicsi, a talajoldat foszforkoncentrációja alacsony. Ez magyarázza, hogy a talaj összes foszfortartalmának csupán mintegy 3,5%-a felvehető a növények számára.

A talajban a különböző szervetlen foszfátion formák megjelenése, illetve azok és a talaj­alkotó komponensek közötti reakciók, majd a reakciótermékek oldhatósága a közeg pH-értékétől nagyban függ. Mindezek szerint a talaj foszfát tápanyaga pH = 6–6,5 közötti szűk tartományban lesz leginkább felvehető a növények számára.

A pH 6–6,5-es tartománytól a csökkenő vagy növekvő pH irányában a hagyományos foszforpótló műtrágyázás hatásfoka erősen csökken.

Jelentős szerepet kaphatnak ennek a problémának a kezelésében a talaj mikroszervezetei. Ehhez azonban a talajélet reaktiválására van szükség. Ennek egyik eszköze a mikrobiális talajoltás.

A P-felszabadítás mechanizmusa szerint kétféle vonalat képviselnek:

1. Foszfátoldók (PS)

  • Szerves sav termelésével oldják a szervetlen foszfátokat,
  • Kelátképzővel szabadítják fel a foszfát­iont a kötőelemtől (Ca, Fe, Al).

Foszfátoldó baktériumokat általában a legtöbb többtörzses termésnövelő oltóanyag tartalmaz. Ezek többféle nemzetségből kerülhetnek ki, és foszfátoldó hatékonyságuk is különböző (Pseudomonas sp., Bacillus sp., Rhizobium sp., Azospirillum sp.).

2. Szervesfoszfor-mobilizálók (PM)

A szerves kötésű foszfátokból (ami a talajban a nagyobb hányadot képviseli) a P savas oldással sem mozdítható ki. A kötés megbontása enzimatikus úton lehetséges (foszfatáz, fitáz), amelyeket maga a növény vagy az azzal együttműködő mikrobák választanak ki.

E csoport képviselőivel a különböző talajoltó termékben már ritkábban találkozunk, és azok is általában kisebb aktivitással rendelkeznek.

A GeoP-Mobil foszforfeltáró, talajoltó készítmény feladatai:

  • szervetlen kötésben megtalálható foszforvegyületek feltárása, ideértve a talajba juttatott ásványi- vagy műtrágyák szervetlen foszforvegyületet is,
  • szerves vegyületekben lekötött foszfor növények számára felvehető formában való biztosítása, ideértve a szerves trágyával kijuttatott, illetve a növényi maradványokban lekötött foszfort is,
  • sziderofortermelő fajokat is tartalmaz, így részben a vas(III)-ionok növények számára való felvehetőségének biztosítása, a fitopatogén szervezetek visszaszorítása az azokkal szembeni kompetitív vasmegkötéssel,
  • növényi hormonokat (IAA és gibberellin) termelő fajokat is tartalmaz, ezáltal a növények csírázási erejének és télállóságának fokozása,
  • lehetőség szerint egyéb antifungisztatikus potenciál, vagy antimikrobiális képesség kiaknázása különböző antibiotikum, vagy antimikotikum termelő fajok alkalmazásával.

A termék törzsösszetételének kialakítása a hazánk más-más tájegységeinek talajaiban előforduló foszforformák típusának és arányának figyelemvbe vételével történt!

A GeoP-Mobil használatával a P-műtrágya-igény mintegy 50%-a termőhelyen rendelkezésre álló anyagokból (talaj, növényi maradványok) kielégíthető, de emellett a felsoroltaknak megfelelő számos más hasznos funkciót is ellát: szerves anyag mineralizálása, káliummobilizálás, antibiotikus hatás, gyökérnövekedés stimulálása és ellenálló képesség növelése és talajszerkezet-javítás.

Alkalmazás

Szántóföldi és kertészeti kultúrákban vetés előtt vagy vetéssel egy menetben 2 l/ha mennyiségben, önmagában vagy kombinálva folyékony (GeoStart Kukorica 1,2, GeoStart Napraforgó, Repce, Kalászos) LiveStart technológiaként, vagy szilárd P-műtrágyával és kijuttatás után talajba bedolgozva.

  • 6 fajta törzs,
  • P-feltárás (oldás, mineralizálás),
  • akár 50% megakarítható P hatóanyag,
  • káliummobilizálás,
  • N-megkötés,
  • talajszerkezet-javítás,
  • gyökérnövekedés stimulálása,
  • ellenálló képesség növelése.

Nálunk van a kulcs a talajában lévő foszforkészlethez!

Facebook - Instagram

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?