LG napraforgók a stabilitás jegyében

LG napraforgók a stabilitás jegyében (x)

PR
Az aszálytól sújtott területeken jobb alternatívának bizonyult a napraforgó, mint a kukorica és tavaly sem hagyta cserben a termelőket. Az országos termésátlag 2,98 t/ha lett, ami nagyon jó eredmény, figyelembe véve az ország délkeleti részén uralkodó viszonyokat. 

A vetésterület 2023-ban 676 000 ha körül alakult (1. ábra).

1. ábra: a napraforgó vetésterülete és termésátlaga országos szinten (2010-2023)
1. ábra: a napraforgó vetésterülete és termésátlaga országos szinten (2010-2023)

A viszonylag magas termőterület miatt a jövőben nőni fog a napraforgó-betegségek megjelenési kockázata, így fel fog értékelődni a napraforgóhibridek peronoszpórával szembeni ellenálló képessége is.

A napraforgó peronoszpóra kórokozója (Plasmopara halstedii) világszerte elterjedt. A legnagyobb veszélyt a kórokozó nagyfokú változatossága és mutációs képessége jelenti. A kórokozónak ez idáig több, mint 40 patotípusát azonosították különböző országokban. Ezek közül a 100, 330, 700, 704, 710, 714, 724, 730, 734, 770-es rassz előfordulását igazolták Magyarországon.

A napraforgó peronoszpórával szemben a termelők, a növényvédő szereket gyártó cégek és a nemesítőházak a leghatékonyabban közösen tudnak védekezni.

A vetőmag-nemesítő cégeknek a genetikai védekezésben  van nagy szerepük. A kémiai védekezés lehetősége kezd bizonytalanná válni. Peronoszpóra esetén a csávázás egyébként sem 100%-os megoldás, hiszen a betegség későbbi megjelenése ellen már nem véd. A csávázással kapcsolatban további kockázati tényező az időjárás, hiszen egy nagyobb eső lemoshatja a fungicidet a kaszatról, drámaian csökkentve annak hatékonyságát. A genetikai rezisztencia legnagyobb előnye, hogy teljes szezonban véd a fertőzéssel szemben. Minden időjárási körülmény között hatékony, hiszen maguk a hibridek hordozzák az ellenállóságért felelős gént, géneket. A Limagrain folyamatosan nyomon követi az ismert peronoszpóra rasszok elterjedését és figyeli az újak megjelenését. A nemesítés során hibridjeibe több rezisztenciagén kombinációját építi be, ezzel maximalizálva a védettséget.

LG 50.479 SX
LG 50.479 SX

 

LG 50.479 SX linolsavas (LO), középkorai

Az LG 50.479 SX linolsavas hibrid az elmúlt években bizonyította, hogy Magyarország összes napraforgókörzetében sikerrel termeszthető (2. ábra). Express™ 50 SX-el és a szélesebb hatásspektrumú, hatékonyabb, Evorelle® Express™ gyomirtó szerrel egyaránt kezelhető.

2. ábra: az LG 50.479 SX terméseredményei különböző évjáratokban
2. ábra: az LG 50.479 SX terméseredményei különböző évjáratokban

Terméspotenciálja és termésstabilitása kiváló, melyet több kísérleti hálózatban bizonyított (3. ábra). Olyan rasszspecifikus rezisztenciagén kombinációkkal rendelkezik, amely teljes szezonban biztos védelmet nyújt az összes, Magyarországon jelenleg előforduló peronoszpóra patotípussal szemben.

3. ábra: az LG 50.479 SX az IKR kísérletek élén 2023-ban
3. ábra: az LG 50.479 SX az IKR kísérletek élén 2023-ban
  • Kiváló terméspotenciál
  • Nagyon jó termésstabilitás
  • Félig bókoló tányérállás
  • Kiegyenlített növényállomány
  • Teljes körű, genetikai peronoszpóra ellenállóság

Az Express™ és/vagy az Evorelle® Express™ az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Limagrain vagy leányvállalatai által felhasználható.

LG 58.630 CL linolsavas, (LO) középérésű

Újdonság a Clearfield® szegmensben. Középérésű, nagy terméspotenciállal rendelkező napraforgóhibrid, mely a Magyarországon eddig fellelt összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló. Kiemelkedő terméspotenciálja mellett olajtartalma és termésstabilitása is kiváló. Középmagas, megdőlésre nem hajlamos és a legtöbb betegséggel szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik. Terméspotenciálját a 2022-es IKR kísérletekben is bizonyította, ahol a Clearfield® hibridek csoportjában az első helyen végzett (4. ábra).

4. ábra: az LG 58.630 CL teljesítménye a 2022-es IKR kísérletekben
4. ábra: az LG 58.630 CL teljesítménye a 2022-es IKR kísérletekben
  • Kiemelkedő terméspotenciál
  • Magas olajtartalom
  • Teljes körű peronoszpóra ellenállóság
  • Középmagas állomány

Azoknak ajánljuk, akik…

  • a hibridválasztáskor a terméspotenciálon túl a hibrid olajtartalmát is szem előtt tartják,
  • a jól bevált Clearfield® gyomirtási rendszerükhöz keresnek új napraforgóhibridet.

Az egyedi Clearfield®, Clearfield® Plus logó és márkanév a BASF bejegyzett védjegye. ©BASF, 2024. Minden jog fenntartva.

Az idei évben egy új középérésű hibridet vezetünk be a magyarországi piacra. Az LG 50.639 SX egy linolsavas, Ex­press-toleráns hibrid. Mindenkinek ajánljuk, aki nagy terméspotenciállal rendelkező hibridet keres. Kísérleti eredményei alapján a hibrid magas terméspotenciállal és nagyon jó termésstabilitással rendelkezik. 

Bízunk benne, hogy a folyamatosan bővülő portfóliónkból minden termelő tud majd választani a saját preferenciájának megfelelő napraforgóhibridet!

Keressenek minket, segítünk választani!

Dr. Szűcs Péter, kukorica és napraforgó termékfejlesztési vezető - Limagrain Hungária Kft. 

2040 Budaörs, Gyár u 2. - Tel.: 23/421-005 - iroda@limagrain.com

www.lgseeds.hu
Facebook
Instagram
YouTube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?