Az IKR Agrár kísérleti eredményei napraforgóban 2023-ban

Az IKR Agrár kísérleti eredményei napraforgóban 2023-ban (x)

agrarszektor.hu
Magyarország fekvése, valamint az itt uralkodó éghajlati viszonyok lehetővé teszik a jó minőségű napraforgómag termesztését. Az IKR Agrár Kft. az elmúlt években a napraforgó területén egyedülálló tudásbázist halmozott fel. Az általunk vizsgált, már szelektált, kezelhető mennyiségű, a legfontosabb tulajdonságok alapján értékelt hibridek ráirányíthatják a gazdálkodók figyelmét a legperspektivikusabb, elérhető hibridek körére.

Napraforgóban 2023-ban 8 kísérletet tudtunk értékelni, ebből 4 a Dunántúlon, 4 az Alföldön lett elvetve. Minden kísérletben egységesen 40 hibridet vizsgáltunk, melyek 14 nemesítőtől származtak. A hibrideket gyomirtószer-rezisztenciájuk, illetve olajösszetételük szerint csoportosítottuk, és az értékeléseket csoportonként is elvégeztük.

Az 1. sz. grafikon szerint az összesített termésátlag 3,245 t/ha lett 48,1%-os olajtartalom mellett, mely jó közepesnek minősíthető, és közel 300 kg-mal múlja felül az országos termésátlagot.

A grafikon szerint a termések – és az ászári kivételével az olajtartalmak is – jelentősen jobbak lettek a Dunántúlon, mint a keleti országrészben.

A 2. sz. grafikon a herbicidrezisztencia és az olajösszetétel alapján elkülönített csoportok termés- és olajadatait ismerteti.

Látható, hogy az SU csoport átlaga mintegy 100 kg-mal előzi meg a CLP, és mintegy 220 kg-mal a CL csoportét. Olajtartalomban nincs érdemi különbség a csoportok között. Az olajösszetétel szerinti csoportosításban az LO és a HO csoport termései azonosnak mondhatók, viszont az olajtartalom a HO csoportban 0,4%-kal nagyobb. Mivel a hibridek száma eltérő az egyes csoportokban, az adatokat csak tájékoztató jellegűeknek szabad tekinteni.

A 3. sz. grafikon a vizsgált hibridek termés szerinti rangsorát mutatja.

Látható, hogy a 3,245 t/ha termésátlag a 3,686 t/ha maximum- (LG 50.479 SX) és a 2,723 t/ha minimumérték (N4H460CL) között alakult ki, tehát a különbség nem túl nagy, 963 kg. Az első 10 hibrid termése közti különbség 296 kg, tehát az egyes hibridek közti átlagos különbség alig 30 kg.

A legjobbak közé a listavezető LG 50.479 SX mellett 1 RAGT, 1 Lidea Seeds, 3 Syngenta, 2 Saatbau Linz és 1 martonvásári hibrid került be.

Az olajtartalom magas, átlagosan 48,1%, mely a 47,5–48,9% érték közti tartományt öleli fel. Számunkra, az IKR Agrár Kft. számára nagyon örvendetes, hogy a kiemelt napraforgó-ajánlatunkban szereplő 3 hibrid közül az LG 50.479 SX az első helyet szerezte meg a rangsorban, míg a 2 Syngenta hibrid, a Subeo az 5., a Onestar pedig a 8. helyet foglalja el!

A 4. számú grafikonon bemutatjuk a listavezető LG 50.479 SX kísérleti helyenkénti eredményeit is.

E szerint az öcsödit kivéve az LG 50.479 SX minden kísérleti termőhelyen jelentősen túlszárnyalta a helyi kísérleti átlagot, átlagosan 13,6%-kal, ami magas fokú alkalmazkodóképességére és stabilitására utal.

Az 5. grafikonon a vizsgált 40 hibrid olajtartartalom szerinti rangsora látható.

Az átlagos olajtartalom 48,1%. A legmagasabb értéket idén az RGT Guillermo érte el 48,9%-kal, utána a Syngenta Subeo, Barilio, Fergus hibridjei, a NuSeed N4H471, 469, 472 jelű hibridjei, majd a Corteva P64LE185 jelű hibridje következnek maximum 0,1–0,5%-os lemaradással. Rajtuk kívül még 17 hibrid adott 48%, vagy a fölötti értéket, és csupán 11 olajtartalma volt 48% alatt, de 47,5% felett. Örvendetes, hogy a hibridek között találunk olyanokat, melyeknek nemcsak a termőképessége, hanem az olajtartalma is kiemelkedő, de legalábbis jó, pl. az RGT Guillermo, a Subeo, a Corteva P64LE185, az SY Barilio, az SY Fergus és néhány új fajtajelölt esetében.

A 6. sz. grafikon a herbicidrezisztencia alapján elkülönített csoportokon belüli termésrangsorokról és az olajtartalmakról tájékoztat.

A grafikon mutatja, hogy a genotípuscsoportok átlagai közötti különbségek kicsik, viszont a csoportokon belüli eltérések jelentősek. Az SU csoportban az LG 50.479 SX, az ESH91753, a P64LE185 és a Subeo, a CLP csoportban az RGT Guillermo, az Onestar és az SY Fergus, a CL csoportban pedig a Janis, a GK Milia és az SY Barilio viszi a prímet, és ezek teljesítménye nagyon hasonló. A Subeo, az RGT Guillermo és az SY Barilio a termés mellett kiváló olajtartalommal is bír.

A 7. sz. grafikonon a vizsgált hibridek pozícióját mutatjuk be termés és olajtartalom alapján. Látható, hogy a vállalatunk által képviselt 3 hibridből (az LG 50.479 SX, a Subeo és az Onestar) mindhárom a legnagyobb termésűek, 1 pedig a legjobb olajtartalmúak közé (is) tartozik.

Kiss Erzsébet, Rácz Béla, Pálfi Balázs fejlesztők, IKR Agrár Kft.

www.ikragrar.hu
Facebook
Instagram
YouTube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?