Kiderült Törökország nagy terve: ez véget vethet az orosz-ukrán háborúnak

Kiderült Törökország nagy terve: ez véget vethet az orosz-ukrán háborúnak

agrarszektor.hu
Törökország kész megrendezni egy csúcstalálkozót Ukrajna és Oroszország között a háború befejezése érdekében - közölte Recep Tayyip Erdogan elnök, miután Isztambulban tárgyalt ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mintegy egyórás találkozón Recep Tayyip Erdogan és Volodimir Zelenszkij az ukrán-orosz háború fejleményeiről, a fekete-tengeri hajózás biztonságáról, beleértve a megszűnt gabonaüzletet, valamint a védelmi ipari együttműködésről tárgyaltak a két fél közlése szerint - írta meg a Reuters. A NATO-tag Törökország támogatja Ukrajna területi integritását, de szívélyes kapcsolatokat ápol Oroszországgal is, és rendszeresen tárgyal a konfliktus mindkét féllel, nevezetesen a fekete-tengeri megállapodás szponzoraként, amely feloldotta az ukrán gabonaexport de facto orosz blokádját.

Részletesen megbeszéltük a háborúval kapcsolatos fejleményeket. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a háború a tárgyalásokkal érjen véget. Készek vagyunk egy olyan békecsúcs házigazdái lenni, amelyen Oroszország is részt vesz

- mondta Recep Tayyip Erdogan egy sajtótájékoztatón, és ismét hangsúlyozta, hogy Törökország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett.

Törökország 2022-ben adott otthont az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak, de azóta többször panaszkodott arról, hogy nem történt diplomáciai lépés ezen megbeszélések előmozdítása végett. A törökök felajánlották, hogy a további tárgyalások házigazdája lesznek, mondván, hogy a helyzet rendezésére egy vezetői csúcstalálkozóra lenne szükség.

Az első csúcstalálkozón még nem vehet részt Oroszország

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy Oroszországot nem hívják meg a következő hónapokban Svájcban tartandó első békecsúcstalálkozóra, de a következő találkozóra meghívhatják az orosz képviselőt, miután Ukrajna és a szövetségesei megállapodtak a béke menetrendjéről. Mint fogyalmazott, ezen a találkozón ők eredményeket akarnak elérni: egy igazságos békét. A napokban Hakan Fidan török külügyminiszter Szergej Lavrov orosz kollégájával való találkozója után azt mondta, hogy itt az ideje, hogy Ukrajna és Oroszország tűzszüneti tárgyalásokat kezdjen, de hozzátette, hogy ez nem jelentheti az Oroszország által megszállt területek elismerését

A mostani török-ukrán megbeszéléseken szóba került a Törökország és az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonaegyezmény is, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy biztonságosan exportálhasson gabonát a kikötőiből. Törökország szorgalmazta a megállapodás felújítását, de Oroszország, amely szerint a saját élelmiszer- és üzemanyag-exportjára vonatkozó, jobb feltételekre vonatkozó kéréseit figyelmen kívül hagyták, azt mondta, hogy nem érdekelt ebben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?