Létrejön a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata

Létrejön a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata

agrarszektor.hu
A Viterra globális gabonakereskedő tárgyalásokat folytatott az amerikai rivális Bunge Ltd-vel való egyesülésről, most pedig dűlőre is jutottak a felek. A két vállalat egy 18 milliárd dolláros, adósságot is tartalmazó üzlet keretében egyesül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogyan korábban az Agrárszektor is megírta, a Viterra globális gabonakereskedő tárgyalásokat folytat az amerikai rivális Bunge Ltd-vel való egyesülésről. A világméretű fúzió átformálhatja a globális gabonakereskedők felső kategóriáját és minden bizonnyal magát a kereskedelmet is. A Bunge részvényei 1,9%-kal 92,03 dollárra estek a tőzsdei kereskedésben. A Viterra részvényesei körülbelül 65,6 millió darab Bunge részvényt kapnak, amelyek értéke körülbelül 6,2 milliárd dollár, valamint körülbelül 2,0 milliárd dollár készpénzt. A Bunge átvállalja a Viterra 9,8 milliárd dolláros adósságát is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Cargonave szállítmányozási ügynökség adatai szerint tavaly a Bunge volt tavaly a brazil kukorica és szója legnagyobb exportőre. Ezen kívül már most is a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozója. A Viterra pedig a harmadik legnagyobb kukoricaexportőr és a hetedik szójababszállító volt - írja a Reuters. Ukrajnában - amely a világ első számú napraforgó termelője és legnagyobb napraforgóolaj-beszállítója - a Bunge-Viterra egyesült vállalat három olajosmag-feldolgozó üzemmel rendelkezne az ország déli és keleti részén, Harkivban, Dnyiproban és Mykolaivban.

A Viterra felvásárlásával a Bunge árbevétele, amely 2022-ben 67,2 milliárd dollár volt, jobban megközelítené az ADM árbevételét, amely tavaly közel 102 milliárd dolláros forgalmat regisztrált. 2017 elején az akkor még Glencore Agriculture néven ismert Viterra megkísérelte a Bunge felvásárlását, amelyet akkor 11 milliárd dollárra értékeltek - ezt akkor visszautasították. A fúzió várhatóan 2024 közepén zárul le

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?