Elefántok násza: összeolvadna két óriási gabonakereskedő

Elefántok násza: összeolvadna két óriási gabonakereskedő

agrarszektor.hu
A Viterra tárgyalásokat folytat a rivális Bunge vállalattal való egyesülésről. Ha létrejön az üzlet, az egyesülő cég a globális gabonakereskedők felső kategóriájába kerülne, hozzáféréssel az Egyesült Államokban található exportterminálokhoz, ezzel az egyik legnagyobb gabonatermelő és -szállító vállalattá válna a világon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Viterra globális gabonakereskedő tárgyalásokat folytat az amerikai rivális Bunge Ltd-vel való egyesülésről - állítja a Reuters egy magát meg nem nevező forrásra hivatkozva. A világméretű fúzió átformálná a globális gabonakereskedők felső kategóriáját és minden bizonnyal magát a kereskedelmet is. Nem biztos ugyanakkor, hogy a svájci székhelyű Glencore (GLEN.L) bányászati és kereskedelmi óriáscég résztulajdonában lévő Viterra képes lesz megállapodni a feltételekről - mondta a bizalmas tárgyalások miatt névtelenséget kérő forrás.

A hatóságoknak is lesz hozzá szavuk

Ezen felül további fontos tényező, hogy bármilyen megállapodás is születik, azt a szabályozó hatóságok alaposan megvizsgálnák, mivel az olyan alapvető élelmiszerek, mint a búza, a kukorica és a szójabab kereskedelme már most is a Bunge és három másik nagy szereplő között koncentrálódik, ami globális aggodalmakat kelt az élelmezésbiztonsággal kapcsolatban.

A Cargonave szállítmányozási ügynökség adatai szerint tavaly a Bunge volt a legnagyobb kukorica- és szójaexportőr Brazíliából, amely a világ első számú forrása az állati takarmányok és bioüzemanyagok előállítására szolgáló alapnövényeknek. A Viterra volt a harmadik legnagyobb kukoricaexportőr és a 7. számú szójaszállító. A Viterrával való egyesülés a Bunge-t is közelebb hozná a 2022-es 67,2 milliárd dolláros árbevételével a legközelebbi tőzsdén jegyzett mezőgazdasági riválisához, az Archer-Daniels-Midland Co-hoz, amely tavaly közel 102 milliárd dolláros forgalmat bonyolított. A Bunge részvényei csütörtökön háromhetes csúcson, 93,61 dolláron zártak, ami mintegy 14 milliárd dollárra értékeli a vállalatot. A Glencore részvényei 0,7%-ot estek.

Van rá pénzük

A globális nyersanyagkereskedők készpénztartalékokat halmoztak fel, miután az elmúlt évben busás nyereséget termeltek, mivel Oroszország ukrajnai inváziója megzavarta a szállításokat és a terményárak az egekbe szöktek. A Bunge vállalattal való egyesüléssel a Viterra a globális gabonakereskedők felső kategóriájába kerülne, hozzáféréssel az Egyesült Államokban található exportterminálokhoz, ezzel az egyik legnagyobb gabonatermelő és -szállító vállalattá válna a világon. A Viterra tavaly 1,1 milliárd dollárért megvásárolta az amerikai székhelyű Gavilont a japán Marubeni vállalattól, és ezzel jelentős számú fizikai gabonakezelő eszközt szerzett az Egyesült Államokban, valamint a harmadik legnagyobb szójaexportőrré vált Brazíliában, ahol a Bunge már erős jelenléttel rendelkezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?