Letarolta a szárazság Ausztráliát: nagy bajban vannak ezek a gazdák

Letarolta a szárazság Ausztráliát: nagy bajban vannak ezek a gazdák

agrarszektor.hu
Az ausztrál gazdáknak is fel van adva a lecke, hiszen az El Nino okozta száraz időjárás és az alacsony felvásárlási árak miatt a farmok bevétele átlagosan 41 százalékkal csökken a július elsején kezdődött pénzügyi évben a canberrai kormány becslése szerint. Mindez azt jelenti, hogy három évvel ezelőtti szintre esnek vissza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ausztrália a világ egyik legnagyobb agrártermelője és -exportőre a búzától és az árpától kezdve a marhahúson keresztül a cukorig. A mezőgazdaság adja a GDP mintegy 2,5 százalékát. Az elmúlt három évben elegendő eső esett, és ennek köszönhetően jelentősen nőtt a termelés, az agrárexport értéke a június végén zárult pénzügyi évben rekordot jelentő 80 milliárd dollárra ugrott - ez majdnem ötven százalékkal magasabb érték az ötéves átlagnál. Most azonban az El Nino határozza meg az ország időjárását is, a szokásosnál nagyobb szárazságot és hőséget hoz, ami árt a haszonnövényeknek, kiszárítja a legelőket - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági minisztérium nyári előrejelzése szerint például búzából több mint harminc százalékkal kevesebb terem. Ha mindez nem lenne elég, a marha- és a birkahús ára is csökken a hazai és az exportkereslet visszaesése miatt. A kormány agrárkutató intézetének (Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences - ABARES) legfrissebb jelentése szerint  a nagy farmok átlagos bevétele a tavalyi rekordot jelentő 350 ezer ausztrál dollárról 197 ezerre csökken a mostani pénzügyi évben. Mindezt a mezőgazdasági termények, különösen a vágóállatok árának csökkenése és a szárazság miatti növénytermesztés visszaesésével indokolják elsősorban. 

Az ABARES szerint viszont az átlagjövedelem országszerte még mindig magasabb lesz az elmúlt aszályos évekhez, 2019–2020-hoz képest. Arra figyelmeztetnek, hogy a becslések még túl magasnak is bizonyulhatnak, hiszen a szarvasmarha- és juhárak szeptember óta tovább csökkennek. A termelők pedig pesszimisták, egy nyilvánosságra hozott felmérés szerint a gazdák alig 55,8 százaléka számít arra, hogy az ország mezőgazdasági termelése növekedni fog a következő évtizedben, és csak 45,6 százalékuk derűlátó családi gazdasága jövőjét illetően. Az állattenyésztők még ennél is borúsabban látják a helyzetet, a marhatenyésztők 26,6, a birkatenyésztők harminc százaléka optimistább most, mint tavaly volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?