Itt van Ukrajna nagy terve: komoly döntést fontolgatnak az orosz fenyegetés miatt

Itt van Ukrajna nagy terve: komoly döntést fontolgatnak az orosz fenyegetés miatt

agrarszektor.hu
Az oroszok által folyamatosan veszélyeztetett ukrán gabonaexport kapcsán Kijev új megoldásokat keres, hogy a mezőgazdasági termények folyamatos áramlását a külföldi partnerek számára biztosítani tudják. A fekete-tengeri gabonamegállapodás - melyet Törökország, Oroszország, az ENSZ és Ukrajna írt alá - meghosszabbítása környékén vannak állandó, Moszkva által megfogalmazott követelések. Ezek között szerepel az ammónia Oroszországból, ukrán területen keresztül, az odesszai Pivdennyij kikötőbe történő tranzitjának újraindítása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Most nem értjük - maga az ammóniavezeték megold valamit vagy sem? Ha önmagában nem old meg semmit, akkor nincs miről beszélni

- mondta Jurij Vaskov, Ukrajna felújítási miniszterhelyettese.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha ez (az ammónia) kulcskérdés, akkor az ENSZ-nek világosan ki kell mondania, hogy ha az ammóniavezeték újra működik, akkor Ukrajnának milyen lehetőségei lesznek (a gabona normális módon történő exportjára), és akkor a legfelső politikai vezetésünk eldönti, hogy ez az érdekünkben áll-e vagy sem.

A Portfolio, mint írja, április 29. óta az oroszok nem adtak engedélyt egyetlen gabonaszállító hajónak sem arra, hogy kikössenek a Pivdennyij kikötőben. Sokak szerint ez nyomásgyakorlás, amivel azt akarják elérni, hogy a régóta fennálló követelések teljesüljenek. Kijev folyamatosan készül arra az eshetőségre is, ha esetleg újabb problémák lépnének fel a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás körül. Éppen ezért Ukrajna tervei között szerepel az, hogy már idén elkezdenék a Duna-csatorna mélyítésének munkálatait, hogy a gabonaexport alternatív útvonalait bővítsék. Jelenleg Ukrajna mezőgazdasági exportjának egynegyede a dunai kikötőn, fele fekete tengeri kikötőn és további egynegyede Ukrajna nyugati szárazföldi határán halad át. Vaskov továbbá kifejtette, hogy Ukrajna szeretné 7,2 méteresre bővíteni a Bisztre-csatorna mélységet, és a közeljövőben tárgyalásokat kíván folytatni az Európai Unió tisztviselőivel az ügyben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?