Komoly támogatást kaphatnak most ezek a gazdák: nem árt résen lenni

Komoly támogatást kaphatnak most ezek a gazdák: nem árt résen lenni

MTI
A 2022. évinél is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban - hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Budapesten, az AGROmashEXPo és Agrárgép Show-GOSZ szántóföldi szakmai napján. Az agrárgazdaságot érintő újdonságokról tartott előadásában a helyettes államtitkár rámutatott: két dolgot nem lehet az idén tenni: megszokásból gazdálkodni, és megszokásból támogatást igényelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Juhász Anikó a fontos változások között említette, hogy egy rendeletbe került a területalapú támogatás az újraelosztó, kisgazdaságokat érintő támogatással. Ugyanez a rendelet határozza meg az átmeneti nemzeti támogatásoknak az alapelveit is. Utóbbi egy uniós támogatási forma, de nemzeti költségvetési forrást rendelnek hozzá. Hangsúlyozta, a legnagyobb újdonság az, hogy ez a jogszabály tartalmazza az aktuális jogosultság-kiosztásokat. A gazdák értesítés kapnak arról, hogy pontosan mi jár nekik - jelezte. További újdonság a fiatal gazda fogalmának változása. Az idén már sokkal nagyobb területre és sokkal nagyobb fajlagos összegre pályázhatnak a fiatal gazdák, viszont nehezebb lesz fiatal gazdának lenni - hívta fel a figyelmet Juhász Anikó. Hangsúlyozta: az uniós szabályok értelmében csak a teljesen újonnan induló gazdálkodók részesülhetnek ebből a támogatásból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, a tárca azon dolgozik, hogy az őstermelők családi gazdaságában az egészen fiatalokat tekinthessék induló termelőnek. Rendeletben változik az aktív gazda fogalma is - ismertette. Az elmúlt években nem vizsgálták a gazdák aktivitását, az állam azt határozta meg, ki nem tekinthető mezőgazdasági termelőnek. Mostantól igazolni kell az aktivitást, de a cél az, hogy senki ne maradjon ki, minimális mezőgazdasági árbevétellel is igazolható lesz az aktivitás. Juhász Anikó kitért arra, hogy változnak a zöldítés alapfeltételei, az új feltételeket az összes terület alapú támogatáshoz is be kell tartani.

Elmondta, minden változásról képzést kapnak a falugazdászok, és kiadványokkal is segítik a termelők tájékozódását. A helyettes államtitkár megemlítette az új zöld támogatást, az agroökológiai programot, amely egy önkéntes támogatás számos feltétel teljesítése mellett. Közölte, a jogszabályok márciusban várhatóak, és készül az agrárkamarával közösen egy szakmai kiadvány is. Hangsúlyozta az alapos tájékozódás fontosságát, mert ha jó döntéseket hoznak a termelők, akkor meggyőződése szerint az idén több támogatáshoz juthatnak, mint 2022-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?