Kiderült: ezért lehet egyre több nő a magyar mezőgazdaságban

Kiderült: ezért lehet egyre több nő a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági szakmát a szezonális jellege és fizikai állóképesség igénye miatt gyakran azonosítják férfias szakmaként. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt igazolják, hogy egyre több nő vállal szerepet az agráriumban. A nők kiemelkedő helye vitathatatlan a társadalomban, hiszen nagyon fontos szerepet töltenek be mind a családban, mind a közösségek fenntartásában. A technológia rohamos fejlődésével, a digitalizációval és a nemek közötti egyenlőség kultúrába beépülésével egyre több szakma válik elérhetővé a nők számára is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaságban a generációk óta egy kézben lévő családi gazdaságok jelentik az egyik járható utat a nők számára. Azonban Nyugat-Európához képest Magyarországon egyre kevesebb a száma a családi vállalkozásoknak. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeknek a gazdaságoknak a csökkenésével az agrár szakma iránt is egyre kevesebb pályaválasztás előtt álló fiatal érdeklődik. A Corteva mezőgazdasági vállalat 2019-es kutatása alapján a magyar agrár szektor egyik legnagyobb kihívása a jövő munkavállalóinak felkészítésével kapcsolatban az, hogy a mezőgazdasági ágazatot a fiatalok többsége nem ismeri. Ennek eredményeképpen a vállalat nagy hangsúlyt fektet a felnövekvő generációk megfelelő tájékoztatására és a gyakorlati lehetőségek megteremtésére - olvasható a Corteva Agriscience közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaság digitalizációja és a technológia fejlődése a precíziós gazdálkodás széles körű alkalmazását teremtette meg, így napjainkban a mezőgazdaság már nem csupán a fizikai munkavégzéssel azonosítható. A Corteva elkötelezett, hogy megismertesse és megszerettesse a mezőgazdasági szakma sokoldalúságát a társadalom szereplőivel és kiemelt szerepének tekinti a nők számára vonzó életpálya biztosítását az agráriumban.

A mezőgazdaság különböző területein mást és mást tapasztalhatunk a nők arányáról és elfogadottságáról. A kutatás-fejlesztésben nagyon sok női kollégával találkoztam az elmúlt 16 évben. Igaz, hogy túlnyomórészt férfi kollégáink vannak, de mindig értékelik a női nézőpontot. A digitalizáció fejlődésével már mindenki megtalálhatja a helyét az agráriumban, de a nagyvállalatok felelőssége az, hogy megismertesse a fiatalabb generációval a mezőgazdaság attraktív oldalát, hogy minden képességű és beállítottságú munkavállaló meg tudja találni a helyét

- nyilatkozta Pajti Katalin, a Corteva közép- és keleti-európai növényvédelmi kutatás-fejlesztés vezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nőknek más értékeik, készségeik vannak, máshogyan kapcsolódnak egymáshoz és a társadalom férfi tagjaihoz, a kollégákhoz. Női szerepükből adódóan nagyon sok folyamatot kell követniük és egyszerre több problémát kezelni, mely nagyon nagy előnyt jelent ebben a szakmában. Ahogy a generációváltások megtörténnek, úgy lesz egyre jobban elfogadott a nők és a női vezetők szerepe a világban és a mezőgazdaságban. A társadalom is sokkal érzékenyebbé vált a téma iránt az utóbbi években. Úgy vélem, hogy nekünk, nőknek össze kell fogni, egy közösséget kell teremtenünk

- nyilatkozta Zala Anita, a Corteva kutatója, a szegedi kutató-fejlesztő állomás vezetője.

A Corteva bízik abban, hogy a mezőgazdaság újra definiálásával a női munkavállalók aránya tovább fog nőni a magyar agráriumban. A vállalat 2021-ben indította el TalentA képzési programját, melynek célja a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása. A képzést sikeresen elvégző 20 női gazdálkodó elsősorban vezetői készségének, vállalkozási-, pénzügyi és mezőgazdasági ismereteinek fejlesztésére kapott lehetőséget. A résztvevőknek a képzés után lehetőségük volt mezőgazdasági projektötletükkel pályázni egy mikroprojekt versenyen, melyen a szakértői zsűri által kiválasztott legjobb három pályamű díjazásban is részesült.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Corteva kiemelt értéknek tekinti a nők jelenlétét a mezőgazdasági szakmában. A vállalat számos, a témával foglalkozó tanulmányban vesz részt és sok mezőgazdaságban dolgozó nő számára biztosítja a fejlődési lehetőséget. A Corteva törekszik az életminőség folyamatos javítására a jövő generációi számára, melynek része a nők szerepének hangsúlyozása és támogatása, az agráriumban. A vállalat célja, hogy példaképeket teremtsen, valamint megismerje a női gazdálkodókat és felmérje igényeiket nem csak szakmai, hanem emberi oldalról is, hogy megfelelő támogatást nyújtson számukra szerepük betöltéséhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?