Megszólalt a szakértő: égetően hiányzik az NHP a magyar agráriumból

Megszólalt a szakértő: égetően hiányzik az NHP a magyar agráriumból

agrarszektor.hu
Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy az MNB egy fix kamatú, hosszú, beruházásokhoz csatolható hiteltermékkel a piacra lépjen - jelentette ki Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelem és Agrárfinanszírozás igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember szerint ez biztosítaná azt, hogy a vidékfejlesztési pályázati pénzek megfelelő, kedvező, az ügyfelek számára elfogadható szintű kamatokkal találkozzanak. A trendek ugyanis azt mutatják, hogy a jövőben egyre fontosabbak lesznek a környezetvédelmi, környezeti megfelelési szempontok, nemcsak a finanszírozásban, de a különböző programokban való részvétel és a támogatások igénybevétele során is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetésével és az emelkedő kamatszinttel együtt megváltoztak a hitelfelvétel lehetőségei az agráriumban - mondta Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelem és Agrárfinanszírozás igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember hozzátette, hogy azt ugyan nem lehet mondani, hogy teljes mértékben eltűntek a kamattámogatott konstrukciók, hiszen ott vannak a KAVOSZ-termékek, mind beruházási, mind forgóeszközhitel célra, valamint az Eximbank támogatott hitelei is. Takáts Zsolt kiemelte, hogy amikor ennyire erős elhatározás van az új VP-s programokkal az agrárberuházási tevékenység fokozott élénkítésére, akkor különösen hiányzik az NHP, hiszen ez volt az egyetlen olyan, a piacon fellelhető forrás, ami nem jelentett plusz támogatástartalmat.

Ezért nagyon szeretnénk, ha a jövőben a Magyar Nemzeti Bank újragondolná ezt a programját. Én semmi mást nem látok zöldebbnek, mint az agráriumba beruházni. Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy az MNB egy fix kamatú, hosszú, beruházásokhoz csatolható hiteltermékkel a piacra lépjen. Ez biztosítaná azt, hogy a vidékfejlesztési pályázati pénzek megfelelő, kedvező, az ügyfelek számára elfogadható szintű kamatokkal találkozzanak

- mondta Takáts Zsolt.

A Raiffeisen Bank kereskedelmi és agrárfinanszírozási igazgatója beszélt arról is, hogy a környezetvédelmi szempontok most még nem biztos, hogy a legfontosabb fókuszát jelentik egy gazdálkodónak, egy állattartónak, vagy egy mezőgazdaságban tevékenykedőnek, egy élelmiszeripari cégnek, a trendek azonban azt mutatják, hogy a következő levő időszakban már középtávon is egyre fontosabb szerepet fognak játszani a környezeti megfelelési szempontok mind a finanszírozásban, mind a különböző programokban való részvételhez, mind a támogatások igénybevételéhez. Ezért erre a jövőben mind a gazdálkodóknak, mind a pénzügyi közvetítőrendszer szereplőinek sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnie - jelentette ki Takáts Zsolt, hozzátéve, hogy közösen kell megtalálni az ügyfelekkel azokat a lehetőségeket, amik az ESG-megfelelést biztosítani tudják az egyes beruházásoknál és hitelfelvételeknél.

Címlapkép forrása: Portfolio.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?