Százmilliárdos segítséget kapnak a magyar vállalkozások: itt vannak a részletek

Százmilliárdos segítséget kapnak a magyar vállalkozások: itt vannak a részletek

MTI
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a háború, a kiszabott szankciók és az így kialakult energiaválság Magyarország gazdaságára gyakorolt hatásainak ellensúlyozása érdekében garanciaprogramot indít a nagyvállalatok és középvállalatok számára a kormány döntése szerint: a Gyármentő likviditási garanciaprogram január elején indul - közölte az MFB az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint írták, a vállalkozásoknak jelenleg elsősorban a napi likviditásuk biztosításához, az emelkedő alapanyag- és energiaköltségek megfizetéséhez, továbbá munkavállalóik megtartásához van szükségük forrásra. A szűkülő hitelkínálat miatt ugyanakkor nem, vagy csak magas áron jutnak hozzá finanszírozáshoz, ezért van szükség Gyármentő likviditási garanciaprogram elindítására. Az MFB kezesség- és garanciavállalásának kiemelt célja, hogy a hitelezés élénkítésén keresztül hozzájáruljon a vállalatok versenyképességének fenntartásához és növeléséhez.

A Gyármentő likviditási garanciaprogram keretében az MFB kezességet, illetve garanciát biztosít a minimum 50 főt foglalkoztató, legalább évi nettó 4 milliárd forint (10 millió euró) forgalmat elérő vállalkozásoknak. A program a hazai nagyvállalatok és középvállalati körön keresztül a kisebb cégek számára is segítséget jelent, hiszen közvetve a mikro-, kis- és középvállalati rétegből kikerülő beszállítók is forráshoz jutnak.

A Gyármentő likviditási garanciaprogramot a hitelintézetek az általuk nyújtott szállítói költségeket finanszírozó forgóeszközhitel, folyószámlahitel, illetve a működést finanszírozó hitel biztosítékaként, vagy az ilyen típusú hitelek kiváltására nyújtott hitelhez, valamint az ezek visszafizetésének biztosítékaként a hitelintézet által vállalt kezességhez vagy garanciához vehetik igénybe. Az MFB kezesség- vagy garanciavállalásának mértéke a hitelintézet által nyújtott hitel vagy pénzkölcsön tőkeösszegének, illetve a hitelintézet által vállalt garancia vagy kezesség összegének legfeljebb 80%-a lehet, futamideje legfeljebb 5 év, összege maximum 20 milliárd forint. További részletek és információk az mfb.hu oldalon lesznek elérhetők.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány, szem előtt tartva a gazdasági recesszió elkerülését, valamint a teljes foglalkoztatottság megőrzését, mérlegelte a helyzetet, és a már bejelentett Gyármentő programon túl, újabb segítségként 200 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogram megindításáról döntött. A két részből álló program 2023. január 1-jén indul. A program egyik elemeként az MFB 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő likviditási garanciaprogramot indít. A program másik elemeként az Eximbank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő beruházási hitelprogramot indít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?