Komoly támogatást kapnak most ezek a cégek Magyarországon: itt a rendelet

Komoly támogatást kapnak most ezek a cégek Magyarországon: itt a rendelet

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben a feldolgozóipari kis- és középvállalatok támogatásáról szóló kormányrendelet. Legfeljebb 75 milliárd forint fordítható a hazai energiaintenzív kis- és középvállalatok energiahatékonysági programjára, és további 25 milliárd a beruházásaik önerejének biztosítására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megszületett a kormány döntése a hazai feldolgozóipari energiaintenzív kis- és középvállalatok (kkv) támogatásáról. A kormányrendelet már olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Az intézkedés célja, hogy mérséklődjön az energiaár-emelkedések hatása az érintett magyarországi vállalkozásokra - olvasható a Világgazdaság oldalán. Ennek érdekében el kell indítani egy programot, amely részben a működési költségekhez, részben az energiahatékonyságot célzó beruházások finanszírozásához kapcsolódik.

A szándékot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már a szeptember 9-i Kormányinfón bejelentette, nemrég pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter egy közleményében egy kétszer 100 milliárdos programról számolt be. Az első 100 milliárdot az idén, a másodikat majd jövőre lehet felhasználni.

Új alcím lesz a költségvetésben

Az új kormányrendelet szerint a technológiai és ipari miniszternek kell lebonyolítania az induló, 100 milliárdos programon belül a kkv-k működési költségeinek finanszírozását, valamint az energiahatékonyságot célzó beruházásainak, a program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejét biztosító programrészt. A miniszternek emellett arra is figyelemmel kell lennie, hogy a rendelet 3. pont szerinti előirányzat terhére történő kifizetésekre a végső kedvezményezettek részére teljesítendő kifizetések ütemében kerüljön sor. Határidő: a forrás rendelkezésre bocsátását követően azonnal.

Az említett 3. pont szerint a 2022-es központi költségvetéséről szóló törvényen belül a Fejezeti kezelésű előirányzatok címet ki kell egészíteni az Energiaintenzív vállalatok támogatása alcímmel, ez utóbbi a pénzügyminiszter teendője, méghozzá azonnali határidővel. Szintén a pénzügyminiszter feladata, hogy - a technológiai és ipari miniszter kezdeményezése alapján - a fenti támogatási célok érdekében gondoskodjon a kkv-k működési költségeinek finanszírozása érdekében legfeljebb 75 milliárd forint forrás, a kkv-k energiahatékonyságát célzó beruházások program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejéhez pedig legfeljebb 25 milliárd forint forrásról a költségvetési törvényben megjelent új alcím javára. A forrást a felmerülés ütemében kell biztosítani.

Végül a technológiai és ipari miniszternek naptári negyedévenként jelentést kell készítenie a kormány számára a támogatási program végrehajtásáról, szükség esetén pedig javaslatot tennie a további intézkedésekre. E teendő határideje a program lezárultáig minden naptári negyedév vége. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31