Vallott a raktáros Bige László tárgyalásán: meglepő részletek láttak napvilágot

Vallott a raktáros Bige László tárgyalásán: meglepő részletek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
A napokban érkezett a hír, miszerint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige Lászlót, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosát. A vádirat szerint Bige nagy mennyiségű, rossz minőségű műtrágyát adott át egy értékesítési cég vezetőjének, amelyet ő számla nélkül, a piaci ár alatt eladhatott, majd a vételáért cserébe Bige kedvezményes áron számlázta ki neki az árut. A bíróságon tanúskodó raktáros teljesen meglepődött a milliárdos ellen felhozott vádakon, állítása szerint nem történt ilyen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, hűtlen kezeléssel vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige Lászlót, a Nitrogénművek tulajdonosát. A vádirtaban egy vállalkozót és öt munkatársát említik, akik a vád szerint 2 milliárd forinttal károsították meg a vállalkozó saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott a vezető. A vádirat szerint Bige László 2009. őszén megbeszélte egy értékesítő cég vezetőjével, hogy nagy mennyiségű, rossz minőségű műtrágyát ad át neki, amelyet ő számla nélkül, a piaci ár alatt eladhat. Utána a 134,5 milliós vételárat átadja Bige Lászlónak, aki cserébe kedvezményes áron számlázza ki neki az árut.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A Blikk információi szerint ebben az ügyben éppen ez a vállalkozó jelentette fel Bige Lászlót, aki egyébként felszámolást indított ellene - írja az Index. Ugyanakkor a bíróságon tanúskodó raktáros elképedve hallgatta a vádat, miszerint 8 ezer tonna rossz minőségű műtrágya tűnt el nyomtalanul az általa vezetett bajai raktártelepről. Állítása szerint ilyen nem volt. Elismerte, hogy néhány zsák megsérült a tárolás során, amitől a raklap enyhén megdőlt, és azt sem látta, mi van a raklapok belső oldalán, vagy a zsákok alatt. Mindazonáltal a raktáros 12 év távlatából is kizártnak tartja, hogy 8 ezer tonna műtrágya tönkrement. Kifejtette:

egy kamionra legfeljebb 25 tonna áru fér fel, ekkora mennyiséget nem lehet észrevétlenül, számla nélkül eltüntetni.
Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Bige László a Blikknek csak annyit mondott, hogy neki a tárgyalóteremben se kéne lennie, mert semmi köze az egészhez. A vállalkozóval szemben egyébként börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre és a karórára.

A Nitrogénművek Zrt. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a cég álláspontja az, hogy a Bige László és a munkatársai ellen megfogalmazott ügyészségi megállapítások teljes mértékben alaptalanok és minden jogi alapot nélkülöznek. 

A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek Zrt. minden jogi eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a társaságot, a munkatársakat és Bige Lászlót megvédje az őket érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének és többségi tulajdonosának, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. Az eljárásnak a Nitrogénművek Zrt. működésére hátrányosan befolyásoló hatása nincs. A társaság Igazgatósága és a menedzsment biztosítja a folyamatos termelést és értékesítést a jelenlegi európai energiakrízis közepette is. Egy olyan időszakban, amikor számos műtrágya termelő kapacitást leállítottak

 - olvasható a cég közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?